Κλιματική Αλλαγή: Αγωγή κατά 33 χωρών κατέθεσαν έξι παιδιά και νέοι από την Πορτογαλία (βίντεο)

Μπορεί όλος ο κόσμος να ασχολείται με την πανδημία, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κλιματική αλλαγή έπαψε να υφίσταται. Παραμένει το μεγαλύτερο και πιο απειλητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Γι’αυτό και έξι παιδιά και νεαροί ενήλικες από την Πορτογαλία, που αντιμετώπισαν θανατηφόρες πυρκαγιές και κύματα καύσωνα, αποφάσισαν να οδηγήσουν 33 χώρες στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η αδράνεια των κυβερνήσεων για την κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο το μέλλον τους.
Οι ενάγοντες, ηλικίας μεταξύ 8 και 21 ετών, θέλουν οι κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θέρμανσης του πλανήτη, λέγοντας ότι εάν δεν το κάνουν, απειλείται η ζωή και η ευημερία τους.

«Με τρομάζει να ξέρω ότι τα πρωτοφανή κύματα καύσωνα που βιώσαμε είναι μόνο η αρχή», δήλωσε η Catarina Mota, μία από τους τέσσερις ενάγοντες από την περιοχή της Leiria, η οποία ήταν από τις χειρότερα πληγείσες από τις πυρκαγιές του 2017 που σκότωσαν σχεδόν 120 άτομα.
Οι δύο άλλοι ενάγοντες ζουν στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, τη Λισαβόνα, η οποία υποφέρει από ακραία ζέστη τα τελευταία χρόνια, με θερμοκρασίες που άγγιξαν το ρεκόρ των 44 βαθμών Κελσίου τον Αύγουστο του 2018.
«Με τόσο λίγο χρόνο που απομένει για να το σταματήσουμε αυτό, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναγκάσουμε τις κυβερνήσεις να μας προστατεύσουν σωστά«, δήλωσε η 20χρονη Mota.

Χιλιάδες αγωγές για το κλίμα έχουν κατατεθεί εναντίον κυβερνήσεων και εταιρειών παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή η υπόθεση είναι η πρώτη που τίθεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφεραν οι δικηγόροι των εναγόντων.
Η αγωγή στοχεύει τα 33 κράτη με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μεταξύ των 47 κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Στρασβούργο, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την ερευνητική κοινοπραξία Climate Action Tracker, αυτές οι 33 χώρες δεν κάνουν αρκετά για να επιτύχουν έναν διεθνώς συμφωνημένο στόχο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδο αρκετά χαμηλότερο από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τους προ-βιομηχανικούς χρόνους.

Η ολιγωρία των κυβερνήσεων θέτει σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική υγεία των εναγόντων, οι οποίοι κινδυνεύουν να εκτεθούν στο μέλλον σε πιο θανατηφόρες ακραίες καιρικές συνθήκες, δήλωσε ο Gerry Liston του μη κερδοσκοπικού Παγκόσμιου Δικτύου Νομικής Δράσης (Global Legal Action Network), που υποστηρίζει την υπόθεση.
«Η αλλαγή του κλίματος προκαλεί όχι μόνο φυσικές επιπτώσεις, αλλά και σημαντικό άγχος«, δήλωσε ο Liston στο Thomson Reuters Foundation.
Οι έξι υποστηρίζουν επίσης ότι υφίστανται διακρίσεις, επειδή οι νέοι θα χρειαστεί να υποφέρουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή που αναμένεται να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι δικηγόροι τους ελπίζουν ότι το δικαστήριο θα διαπιστώσει ότι τα κράτη παραβιάζουν την υποχρέωσή τους να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εναγόντων και θα τους διατάξουν να εντείνουν τα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών, δημιουργώντας παράλληλα δεδικασμένο για τα εθνικά δικαστήρια.
Άλλες πρόσφατες αγωγές για το κλίμα είχαν μεικτά αποτελέσματα.
Τον Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας αποφάσισε υπέρ του αιτήματος μιας ακτιβιστικής ομάδας, να προχωρήσει γρηγορότερα η ολλανδική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών άνθρακα.
Ωστόσο, τον Ιανουάριο, δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε υπόθεση που ασκήθηκε από 21 νέους, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι παραβιάζει τα δικαιώματά τους στη ζωή και την ελευθερία.

Πριν από έναν χρόνο, η Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg και 15 άλλα παιδιά υπέβαλαν αγωγή σε επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, κατηγορώντας τις πέντε κύριες χώρες που εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου ότι υπονομεύουν τα δικαιώματά τους.
Τον Μάιο, τρεις από τις χώρες που κατονομάζονται στην αγωγή -η Βραζιλία, η Γαλλία και η Γερμανία- δήλωσαν ότι οι κατηγορίες εναντίον τους ήταν αβάσιμες. Η υπόθεση παραμένει υπό εξέταση.

Πηγή: Thomson Reuters Foundation

 www.ert.gr

AP Photo/Armando Franca

Προηγούμενο άρθροΑφιέρωμα της γαλλικής τηλεόρασης στην Κρητικιά σχεδιάστρια Έλλη Λυραράκη
Επόμενο άρθροΥπογραφή 22,8 εκ. ευρώ από τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την οικονομική ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας στο νησί