Το Φαράγγι Σαντορινιού με την πυκνή βλάστηση, τις λίμνες και τους καταρράκτες

Πολύ κοντά στο Ηράκλειο σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων στο χωριό Μάραθος, βρίσκεται το φαράγγι Σαντορινιού. Το φαράγγι έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρο, είναι πεζοπορικό και με αρκετό βαθμό δυσκολίας και για να το διασχίσετε θα πρέπει να φοράτε ειδικά παπούτσια που να αντέχουν στις σκληρές δοκιμασίες.

Το φαράγγι Σαντορινιού πήρε το όνομά του εξαιτίας του χώματός του που θυμίζει πού αυτό της Σαντορίνης και με το χώμα αυτό οι παλιοί κάτοικοι έκτιζαν τα σπίτια τους.

Αν και δεν πρόκειται για μεγάλο φαράγγι έχει πυκνή βλάστηση εξαιτίας των πολλών λιμνών που δημιουργεί το νερό της περιοχής και αυτός είναι ο λόγος που ο βαθμός δυσκολίας του είναι μεγάλος και καλό θα ήταν να έχετε προμηθευτεί νερό μαζί σας.

Στην αρχή του φαραγγιού θα συναντήσατε έναν παλιό νερόμυλο που έχει γίνει ένα με τα κλαδιά ενός κισσού, αποτελώντας μια μοναδική ζωγραφιά της φύσης.

Στη συνέχεια θα συναντήσετε την πρώτη λίμνη που ονομάζεται Αζιλακοκόλυμπος και περνάτε μέσα από αυτήν και τα απόκρυμνα βράχια της δεξιά και αριστερά της.

Ακολούθως φθάνετε στον πρώτο καταρράκτη, τον Σαντορινιό, στη βάση του οποίου σχηματίζεται μια πολύ όμορφη λίμνη. Για να συνεχίσετε θα πρέπει να αναρριχηθείτε από την δεξιά πλευρά του καταρράκτη για 15 μέτρα περίπου μέχρι να φτάσετε στην κορυφή του λόφου. Από το σημείο αυτό και για να φτάσετε στην άκρη του καταρράκτη θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σκοινί, καθώς το μέρος γλιστρά πολύ και είναι κατηφορικό.

Συνεχίζοντας προς τα πάνω το φαράγγι θα συναντήσετε κι άλλους καταρράκτες και έναν εντυπωσιακό διπλό καταρράκτη.

Επιστρέφετε από την ίδια διαδρομή και για ξεκούραση μπορείτε να σταματήσετε στο γραφικό χωριό Μάραθος πίνοντας μια δροσερή τσικουδιά ή ένα τοπικό γευστικό αναψυκτικό.