Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

Το Μουσείο Καζαντζάκη που βρίσκεται στο χωριό Μυρτιά, και απέχει περίπου 30 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου, αποδίδει τιμή στον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος, τον συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό, ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη.
Στην κεντρική πλατεία του πατρογονικού χωριού του Νίκου Καζαντζάκη, η Έκθεση του Μουσείου στεγάζεται σε χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του συγγραφέα.

Ιδρύθηκε το 1983 από τον Γιώργο Ανεμογιάννη, σκηνογράφο-ενδυματολόγο, έναν από τους πρωτοπόρους του θεάτρου στην Ελλάδα. Βασικός στόχος του ήταν να διασωθεί η μνήμη του συγγραφέα και να προβληθεί το έργο και η σκέψη του. Σημαντική βοήθεια προσέφερε η Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη, δεύτερη σύζυγος του συγγραφέα.

Η τελετή εγκαινίων του Μουσείου πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1983, από την τότε υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη.

Την προσπάθεια του Ανεμογιάννη στήριξε με τις δωρεές του πλήθος ιδιωτών, που κατείχαν οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο τεκμήριο της ζωής και του έργου του συγγραφέα. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που είδαν στο Ίδρυμα το φυσικό χώρο για τη φύλαξη, έκθεση και προβολή του υλικού που κατείχαν. Η Άννα Σικελιανού, με τη δωρεά των επιστολών του Νίκου Καζαντζάκη προς τον Άγγελο Σικελιανό, η Μαρίκα Παπαϊωάννου, με τη δωρεά των επιστολών του Νίκου Καζαντζάκη προς το σύζυγό της Αιμίλιο Χουρμούζιο, η Ruth Gorney-Dunkelblum, με τη δωρεά των επιστολών του Νίκου Καζαντζάκη προς τη μητέρα της Leha Levin-Dunkelblum είναι μερικοί από τους ιδιώτες που έχουν καταθέσει τεκμήρια του βίου και της δημιουργίας του συγγραφέα στο «πνευματικό του σπίτι».

Έτσι, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 50.000 τεκμήρια, τα οποία είναι ταξινομημένα στις παρακάτω κατηγορίες:

Επιστολές, Ολόγραφα – Αυτόγραφα, Εκδόσεις – Άρθρα – Μελέτες, Δημοσιεύματα Τύπου, Φωτογραφίες, Ηχητικά ντοκουμέντα, Τεκμήρια κινούμενης εικόνας, Θεατρικό υλικό, Έργα Τέχνης, Προσωπικά αντικείμενα.
Πρόκειται για ένα πλούσιο, ενεργό και ανοιχτό αρχείο που αδιάλειπτα από την ίδρυση του Μουσείου ως σήμερα εμπλουτίζει τις συλλογές του με νέα τεκμήρια τα οποία συντηρεί, διαφυλάσσει και αναδεικνύει. Η πρόσκτηση υλικού προέρχεται κυρίως από δωρεές.

Το ωράριο του Μουσείου:
Θερινό ωράριο (Απρίλιος-Οκτώβριος)
Δευτέρα – Κυριακή 9.00-17.00

Χειμερινό ωράριο (Νοέμβριος-Μάρτιος)
Δευτέρα – Παρασκευή και Κυριακή 10.00-15.00
Σάββατο κλειστά
To Moυσείο παραμένει κλειστό στις αργίες: 1 Ιανουαρίου, 6 Ιανουαρίου (Θεοφάνεια, Καθαρά Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 1 Μαΐου, Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα του Πάσχα, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου, 25 Δεκεμβρίου, 26 Δεκεμβρίου.

https://www.kazantzaki.gr/

Προηγούμενο άρθροΑποκριάτικος στολισμός στο κέντρο του Ηρακλείου
Επόμενο άρθροΣημαντικές διακρίσεις για τα κρητικά προϊόντα στην 8η ΕΞΠΟΤΡΟΦ