Μαργαρίτες – Το “πολύχρωμο” χωριό της Κρήτης

Το χωριό Μαργαρίτες που βρίσκεται σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο και σε υψόμετρο 300 μ., χαρακτηρίζεται ως το χωριό των πιθαράδων, αφού η αγγειοπλαστική παράδοση των κατοίκων του είναι εμφανής σε κάθε σημείο του.

Έξω από κάθε σπίτι και ανάμεσα σε παραδοσιακά δρομάκια, ο επισκέπτης θα δει μεγάλες πήλινες γλάστρες (μαργαριτσανές στάμνες), κεραμικά που κρέμονται στους τοίχους και πιθάρια που διακοσμούν τους πολύχρωμους κήπους των σπιτιών.

Πιθάρι από τις Μαργαρίτες σε γραφικό δρομάκι των Μαργαριτών

Η αρχιτεκτονική του χωριού παραπέμπει στην Ενετοκρατία καθώς έτσι αφθονούν τα ενετικά και βυζαντινά κτίσματα και τα σπίτια με τις σκαλιστές πόρτες.

Τα πλούσια κοιτάσματα αργιλοχώματος στην περιοχή ανέπτυξαν την τέχνη του πηλού αναδεικνύοντας τις Μαργαρίτες μεταξύ των μεγαλύτερων κέντρων κεραμικής σε όλη την Ελλάδα.

Στο χωριό υπάρχουν εργαστήρια-εκθέσεις κεραμικής, τα επωνομαζόμενα “τσικαλαριά” (επειδή κάποτε έφτιαχναν τσικάλια, δηλαδή πήλινες κατσαρόλες), τα οποία ασχολούνται με μοντέρες αλλά και παραδοσιακές κατασκευές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ιερά Μονή Σωτήρος Χριστού και Αγίου Γεδεών, η οποία είναι αναπαλαιωμένη και στέκει αλώβητη στο χρόνο από τον 16ο αιώνα.

Στις Μαργαρίτες, γεννήθηκε επίσης, ο ηγούμενος της Μονής Αρκαδίου Γαβριήλ Μαρινάκης, ο πρωταγωνιστής της ανατίναξης του μοναστηριού που έγινε το 1866 στο όνομα της ελευθερίας.

Το τοπίο είναι μαγευτικό, με καταπληκτικά δάση που περιβάλλονται από κυπαρρίσια. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να ακολουθήσει μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι μέσα από υπέροχες διαδρομές ή να απολαύσει τη θέα του από το πάρκο στο νότιο σημείο του χωριού. Το σπήλαιο στη δυτική πλευρά του, συνδέεται με τις παραδόσεις για τον Διγενή Ακρίτα.

Οι άνθρωποι στις Μαργαρίτες είναι πολύ φιλόξενοι, και ακόμα κι αν απλά περάσετε για μια βόλτα, μια παγωμένη ρακί σίγουρα θα σας περιμένει…