Μονή Καθολικού ή Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη

Μέσα από ένα υπέροχο τοπίο άγριας ομορφιάς, περπατώντας το μονοπάτι από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι, θα αντικρύσετε την ερειπωμένη Μονή Καθολικού ή Μονή Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη.

Τα κτίρια χτίστηκαν μάλλον μετά το 1600, με την παράδοση να αναφέρει ότι σε αυτό το σημείο υπήρχε το αρχαιότερο μοναστήρι στην Κρήτη.

Η σημασία του ονόματος Καθολικό είναι ιδιαίτερη, καθώς έτσι λέγεται ο κύριος ναός κάθε μοναστηριού, όπου συγκεντρώνονται καθημερινά οι μοναχοί για τις προσευχές τους.

Η Μονή Καθολικού ήταν αφιερωμένη στον Αγιο Ιωάννη τον Ερημίτη, ενώ η Μονή Γουβερνέτου είναι αφιερωμένη στην Παναγία.

Δίπλα στα εντυπωσιακής ομορφιάς κτίρια,  άσχετα αν είναι αποτελούν κατάλοιπα από το χρόνο, βρίσκεται η σπηλιά όπου έζησε ο Αγιος Ιωάννης ο Ερημίτης, ο οποίος πιστεύεται ότι είχε έρθει από την Αίγυπτο και έδρασε σε πολλές περιοχές στην Κρήτη, πριν καταλήξει στο Ακρωτήρι.

Η σπηλιά του Αγίου Ιωάννη ήταν κάποτε η κοίτη υπόγειου ποταμού και έχει μήκος πάνω από 100 μέτρα και έκταση 1500 τ.μ., στην οποία ασκήτευσε ο Αγιος τρεφόμενος με χόρτα το χειμώνα και χαρούπια το καλοκαίρι, με τον θρύλο να αναφέρει πως στο τέλος της ζωής του δεν είχε τη δύναμη να περπατήσει από την κακή διατροφή και τις κακουχίες της ασκητικής ζωής, με αποτέλεσμα κάποια μέρα ένας κυνηγός που βρίσκονταν μακριά, τον πέρασε για ζώο όπως περπατούσε σκυφτός και τον τραυμάτισε με τα βέλη του.

Ο άγιος επέστρεψε στη σπηλιά του τραυματισμένος και εκεί πέθανε ξαπλωμένος σε ένα βράχο, το «κρεβάτι του Αϊ Γιάννη», όπως λέγεται.

Στο βράχο αυτό αποδίδουν θεραπευτικές ιδιότητες και πολλοί προσκυνητές, συνήθιζαν να σπάνε κομμάτια και να τα παίρνουν μαζί τους.