Δίκταμο ή Έρωντας

Το Δίκταμο αποτελεί ένα ενδημικό φυτό της Κρήτης που πήρε το όνομά του από το όρος Δίκτη, εκεί που παλαιότερα υπήρχε μεγάλη αφθονία. Η άλλη ονομασία του Δίκταμου, έρωντας, δόθηκε καθώς στα χρόνια του Μεσαίωνα, όποιος ήθελε να δηλώσει την αγάπη, ανέβαινε στα βουνά, σε βράχια απόκρημνα, έκοβε το πιο όμορφο μάτσο και το πρόσφερε στην αγαπημένη του.

Τα φύλλα του δίκταμου έχουν γκριζοπράσινο χρώμα είναι χνουδωτά, και χρησιμοποιείται σαν ρόφημα.

Φυτρώνει σε γκρεμούς και απόκρημνες πλαγιές σε όλα τα βουνά του νησιού, κι αυτό καθιστά τη συλλογή του ιδιαίτερα δύσκολη. Η άνθηση και η συλλογή του γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 40 εκατοστά έχει πολύ έντονη οσμή και γεύση και τα άνθη του έχουν χρώμα βιολετί.

Στην Μινωική Κρήτη αλλά και στην αρχαία Ελλάδα ήταν ένα από τα σπουδαιότερα φαρμακευτικά φυτά, καθώς οι επουλωτικές του ιδιότητες αναφέρονται ακόμα και από τον Ιπποκράτη, ο οποίος το χρησιμοποιούσε και κατά των παθήσεων του πεπτικού συστήματος, στους ρευματισμούς και αλλού.

Μια από τις σημαντικότερες δράσεις που παρουσιάζει ο δίκταμος και έχει μελετηθεί αρκετά είναι η αντιοξειδωτική του δράση. Επίσης, έχουν γίνει πολλές μελέτες, οι οποίες ασχολήθηκαν με την διερεύνηση της αντιμικροβιακής του δράσης.

Στις θεραπευτικές ιδιότητες του δίκταμου, προστέθηκαν και ορισμένες ακόμα που διαπιστώθηκαν είτε από μελέτες είτε από τις αναφορές τους στη λαϊκή θεραπευτική, και αυτές αφορούν τις επουλωτικές και στυπτικές ιδιότητες του. Συστήνεται ακόμα, σε διαταραχές, κολικούς και φλεγμονές του γαστρεντερικού συστήματος.

Τα σκευάσματα του δίκταμου, διακρίνονται σε εγχύματα, βάμματα, οίνους, αφεψήματα, επιθέματα-καταπλάσματα, σκόνες, μίγματα, αλοιφές και λουτρά.

Στην Κρήτη έχουν αναπτυχθεί αρκετές βιοτεχνίες οι οποίες συσκευάζουν το δίκταμο με σκοπό την διοχέτευσή του όχι μόνο στην τοπική αλλά και στην παγκόσμια αγορά.