Βιάννος: Η ηρωική κωμόπολη στους πρόποδες του όρους Δίκτη

Η Βιάννος, είναι μικρή κωμόπολη νότια του Ηρακλείου και βρίσκεται κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά που σχηματίζουν οι πρόποδες της Δίκτης, σε υψόμετρο 560 μ., με θέα προς τον ελαιώνα της επαρχίας Βιάννου απέχοντας 38 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα.

Τα σημαντικότερα προϊόντα της είναι το λάδι, τα χαρούπια και τα γαλακτοκομικά.

Στη Βιάννο γεννήθηκε ο μεγάλος συγγραφέας Ιωάννης Κονδυλάκης, η προτομή του οποίου κοσμεί την κεντρική πλατεία. Ο αρχαίος πλάτανος που επίσης βρίσκεται σε αυτό το σημείο, είναι γνωστός για τη δροσιά που προσφέρει σε όσους επισκέπτονται τη Βιάννο.

Τα στενά σοκάκια της Βιάννου και οι δεκάδες εκκλησίες που υπάρχουν σε αυτήν, είναι χαρακτηριστικά ενός γνήσιου χωριού της Κρήτης.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε, ότι η Βιάννος καταστράφηκε από τους Οθωμανούς το 1822 και το 1866, αλλά η μεγαλύτερη από τις καταστροφές θεωρείται το ολοκαύτωμα της επαρχίας Βιάννου από τους Γερμανούς το 1943, όταν εκτελέστηκαν σχεδόν 500 άμαχοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά από διάφορα χωριά της περιοχής. Καθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου τελείται μνημόσυνο για τα θύματα του ναζισμού.

Στη θέση Μελιανά στον Αμιρά Βιάννου συναντάμε ένα από δεκάδες μνημεία της Γερμανικής θηριωδίας που γνώρισε η Κρήτη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που μνημονεύει μία από τις πλέον βιαιότερες σφαγές της Κατοχής στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο στο μνημείο τελείται μνημόσυνο για τα θύματα της σφαγής.

Από έναν σύντομο δρόμο που ξεκινάει από την Άνω Βιάννο και περνά μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο, μπορείτε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Αγίας Μονής, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Καβουσίου.
Εκτός από τις πολλές και αξιόλογες εκκλησίες που υπάρχουν στη Βιάννο, την κωμόπολη κοσμεί το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που ιδρύθηκε το 1996, μέρος του οποίου είναι αφιερωμένο στον μεγάλο συγγραφέα Ιωάννη Κονδυλάκη.

Η Βιάννος διαθέτει παραδοσιακές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όσους θέλουν να απολαύσουν την ηρεμία της κρητικής φύσης.