Ο Κρητικός αθάνατος ήρωας καταδρομέας Μανώλης Μπικάκης

Ο Μανώλης Μπικάκης, γεννήθηκε στον Αμύγδαλο Ηρακλείου και πολέμησε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 ως μέλος της Α΄ Μοίρας Καταδρομών. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής συμμετείχε στην Επιχείρηση Νίκη, που είχε σκοπό την ενίσχυση της άμυνας του αεροδρομίου της Λευκωσίας.

Στον Μπικάκη αποδίδεται η καταστροφή πέντε ή έξι τουρκικών τεθωρακισμένων αρμάτων Μ48-Α2 με αντιαρματικά βλήματα ΠΑΟ κατά τη διάρκεια των μαχών στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, στα δυτικά της Λευκωσίας, ενέργεια που συνέβαλε στην αποτροπή της κατάληψης του προαστίου που θα είχε ως άμεσες συνέπειες την περικύκλωση της Λευκωσίας και την αποκοπή του αεροδρομίου.
Από αρκετά μεταναγενέστερα δημοσιεύματα, καθώς και από ένα ανυπόγραφο κείμενο που επικαλείται τις μαρτυρίες του Μπικάκη και άλλων καταδρομέων και φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του ελληνικού ΓΕΕΘΑ υποστηρίζεται πως το χρονικό διάστημα που θεωρούταν αγνοούμενος πολεμούσε μόνος του τις τουρκικές δυνάμεις.

Το μέγεθος της συμβολής του Μπικάκη στην απόκρουση της επίθεσης στον Άγιο Δομέτιο, καθώς και ο ισχυρισμός περί τετραήμερου αγώνα του εναντίον των τουρκικών δυνάμεων, αμφισβητούνται κατηγορηματικά από τον Κύπριο στρατηγό ε.α. Κωνσταντίνο Αχιλλείδη, ο οποίος ως ένας από τους διοικητές των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς στη συγκεκριμένη μάχη, υποστήριξε σε ραδιοφωνική εκπομπή πως αφενός ήταν πρακτικώς αδύνατον ο Μπικάκης να πολέμησε μόνος του επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και αφετέρου ότι η απόκρουση της τουρκικής επίθεσης και η κατ’ επέκταση επιτυχής υπεράσπιση της Λευκωσίας ήταν αποτέλεσμα της ομαδικής προσπάθειας όλων των δυνάμεων που μάχονταν στην περιοχή (ΕΦ, ΕΛΔΥΚ και Α΄ Μοίρα Καταδρομών).

Τον Οκτώβριο του 1994 σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, αφήνοντας πίσω τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του.
Για τη δράση του έλαβε μεταθανάτιες τιμές από τον Ελληνικό Στρατό και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πληροφορίες: wikipedia