Η μονή της θαυματουργής Αγίας Μαρίνας στη Βόνη

Η μονή της Αγίας Μαρίνας Βόνης βρίσκεται 500μ νότια από το χωριό Βόνη. Η Αγία Μαρίνα θεωρείται προστάτιδα των άρρωστων παιδιών και υπάρχουν μαρτυρίες για θαύματα στη μονή.

Ιδρύθηκε το 1895 από τον Ιωάννη Καπαρουνάκη, σε σημείο που λέγεται ότι είχε πιεί νερό και τον βοήθησε ως εκ θαύματος να συνέλθει από μια ασθένεια. Υπήρχε ήδη ένα μικρό εκκλησάκι του 14ου-15ου αιώνα, στο σημείο που ανάβλυζε το αγίασμα, αλλά ήταν ιδιοκτησία ενός Τούρκου, του Χοσρέφ Πασά, ο οποίος δεν ήθελε να αφήσει την ανέγερση του μοναστηριού. Λέγεται ότι η Αγία Μαρίνα τότε επενέβη και τιμώρησε τον Τούρκο, καθώς αρρώστησαν και τα τρία του παιδιά. Αφού κατάλαβε τι είχε συμβεί, ο Τούρκος βρήκε τον Καπαρουνάκη και του παραχώρησε την ιδιοκτησία. Έκτοτε, το εκκλησάκι αυτό ανακαινίστηκε και κτίστηκε γύρω του η γυναικεία μονή της Αγίας Μαρίνας. Σήμερα μπορούμε να δούμε τμήμα του παλιού ναού στην αψίδα του ιερού, όπου σώζονται και πολύ λίγες τοιχογραφίες.

Την ημέρα της εορτής της (17 Ιουλίου) συγκεντρώνει το περισσότερο πλήθος πιστών από οποιοδήποτε άλλο μοναστήρι στην Κρήτη, με ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα και υπαίθριους πάγκους μικροπωλητών. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν κάνει κάποιο τάμα στην Αγία Μαρίνα και διασχίζουν πεζοί την διαδρομή από το Ηράκλειο και άλλες περιοχές ως το μοναστήρι.

Φωτογραφία από παλαιότερο εορτασμό της Μονής