Παναγία η Κερά: Ένα μοναδικό στολίδι στην Κριτσά

Η πιο φημισμένη εκκλησία της Κριτσάς, αποτελεί τρίκλιτο καμαροσκέπαστο ναό με τρούλο, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ο επισκέπτης θα τη βρει ακολουθώντας την Ε.Ο. Ηρακλείου -Αγίου Νικολάου. Λίγο πριν τον Άγιο Νικόλαο υπάρχει πινακίδα που σας οδηγεί στο χωριό της Κριτσάς.

Στη δεξιά πλευρά υπάρχει άλλη πινακίδα η οποία οδηγεί προς τη φημισμένη εκκλησία της Παναγίας της Κεράς. Η βυζαντινή αυτή εκκλησία του 13ου αιώνα, η οποία θεωρείται πολύ σημαντική για τις τοιχογραφίες της, έχει τρία κλίτη κι ένα θόλο. Κάθε κλίτος περιλαμβάνει ζωγραφιές από διαφορετική περίοδο, παρουσιάζοντας διαφορετικά θρησκευτικά θέματα. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Σύλληψη της Παρθένου και περιλαμβάνει τις παλαιότερες ζωγραφιές που αντανακλούν ένα μίγμα τεχνοτροπιών.

Σε αντίθεση με τις πιο τυποποιημένες ζωγραφιές της περιόδου, αυτές εδώ φανερώνουν αισθήματα τρυφερότητας κι ανθρωπιάς στην απόδοση της ιστορίας της Άννας, της μητέρας της Παρθένου Μαρίας. Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο κι έχει εικόνες που παρουσιάζουν τη Δευτέρα Παρουσία.Αν και σ’ αυτή την περίοδο οι Βενετοί κυρίευσαν την Κρήτη, επέτρεψαν στους Κρητικούς να διακοσμούν ελεύθερα τις εκκλησίες τους. Έτσι χρησιμοποιήθηκαν σπάνιες τεχνικές και θέματα που κάνουν την Παναγία την Κερά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τον κάθε επισκέπτη.

Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στη Θεομήτορα,το βόρειο στον Άγιο Αντώνιο και το νότιο στην Αγία Άννα.
Το στοιχείο που κάνει το ναό να ξεχωρίζει είναι οι τοιχογραφίες και στα τρία κλίτη (Παλαιολόγια, Μακεδονική, Κρητική).
Πολλές από τις ιστορημένες αγιογραφίες είναι μοναδικές σε εκφραστικότητα και παράσταση.

 kritsa.eu 

Προηγούμενο άρθροΜε νέα δωρεά αυξάνονται συνεχώς οι απινιδωτές στον Δήμο Τρικκαίων
Επόμενο άρθροH πιο παλιά και ιστορική καφετέρια στη Ρώμη είναι ελληνική