Λέντας: Τον αγκαλιάζουν τα Αστερούσια και βρέχεται από το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Ο μικρός αλλά τόσο γραφικός οικισμός του Λέντα, βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και είναι χτισμένος γύρω από έναν κολπίσκο στις νότιες πλαγιές των Αστερουσίων Ορέων.

Ο Λέντας συναντάται στο σημείο που ήκμασε η αρχαία πόλη Λεβήν κατά τα Ελληνορωμαϊκά χρόνια, ως λιμάνι της αρχαίας πόλης της Γόρτυνας, η οποία όμως κι εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των αραβικών επιδρομών. Η ονομασία του χωριού (Λεβήνα, Λέων, Λέβην), προέρχεται είτε από το αρχαιοελληνική λέξη «Λέβυνθος» με την οποία περιγράφεται το λευκό έδαφος της περιοχής, ή τη φοινικική λέξη «Λάβι» που σημαίνει «το λιοντάρι», αφού κοντά στην κοινότητα υπάρχει ένα ακρωτήριο, που θυμίζει από μακριά, το κεφάλι του συγκεκριμένου ζώου. Η εκδοχή αυτή μάλιστα, επιβεβαιώνεται και από τη μυθολογία, που θέλει ένα από τα λιοντάρια που έσερνε την άμαξα της Ρέας, να πέτρωσε στο σημείο εκείνο.
Επιπλέον, ο Λέντας αποτελεί ένα από τα σημαντικά κέντρα ανάπτυξης του μινωικού πολιτισμού, μιας και η τοποθεσία του χαίρει σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας. Εκεί έχουν εντοπιστεί ένας πρωτομινωικός οικισμός που χρονολογείται από το 2.500 – 1.900 π.Χ., ο οποίος κι είχε εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο, καθώς και ίχνη πρωτομινωικών τάφων, όπου βρέθηκαν πολλά λίθινα και πήλινα αγγεία με πρωτοφανή σχήματα.

Ανατολικά της σημερινής κοινότητας από την άλλη, υπάρχει ακόμη μια φυσική πηγή με ιαματικές ιδιότητες, όπου κατά το παρελθόν είχε στηθεί ένας ναός που λατρεύονταν ο Ασκληπιός και η Υγεία Σώτειρα, ενώ χρησίμευε σαν κέντρο υδροθεραπείας και ψυχιατρείο (4ος αιώνας π.Χ.). Στην περιοχή σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει ψήγματα από τον παλιό αυτό βωμό, όπως μερικές κολυμπήθρες (λουτρά), δυο μαρμάρινες κολώνες και τη βάση του αγάλματος του Θεού Ασκληπιού, αλλά και να θαυμάσει τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Λέντα, που χτίστηκε από τα υλικά της παλαιοχριστιανικής βασιλικής που υπήρχε δίπλα στο ναό. Το αρχαιότερο πάντως μνημείο της περιοχής θεωρείται ένα τετράγωνο πηγάδι βάθους άνω των 1.000 μέτρων (ο «Θησαυρός»), που χρονολογείται από το 2ο ή τον 1ο αιώνα π.Χ..

Ο Λέντας, ενδείκνυται για χαλαρές διακοπές, καθώς επίσης ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη από παραλίες, τόσο οργανωμένες, όσο και απομονωμένες . Η φυσικά προστατευόμενη παραλία Λέντα, εκτείνεται μπροστά από το χωριό, και εκτός από καταφύγιο των χελώνων caretta-caretta, αποτελεί την πιο πολυσύχναστη αμμουδιά της περιοχής, καθώς είναι πλήρως οργανωμένη προσφέροντας πολλές υπηρεσίες στους επισκέπτες.
Στον πανέμορφο αυτό οικισμό της Κρήτης, λειτουργούν επίσης ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες με τοπική κουζίνα καθώς και καφετέριες για να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα την υπέροχη θάλασσα του Νότιου Κρητικού Πελάγους.