Δήμος Ηρακλείου: Κατάθεση υποψηφιοτήτων για το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης»

Συνεχίζονται στον Δήμο Ηρακλείου οι διαδικασίες απονομής του Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» για το 2020. Το Βραβείο αυτό δίδεται ανά διετία. (Το 2016 απενεμήθη στον διεθνούς φήμης Αμερικανό καθηγητή Peter Bien, έναν από τους επιφανέστερους μελετητές του Καζαντζάκη, παγκοσμίως, και το 2018 στην συγγραφέα και μεταφράστρια Κλαίρη Μιτσοτάκη).

Το Βραβείο «Ν. Καζαντζάκης» δόθηκε για πρώτη φορά το 1977. Εμπνευστής του ήταν ο επί πολλά έτη δήμαρχος Ηρακλείου, Μανόλης Καρέλλης. Το Βραβείο έλαβαν σημαντικές προσωπικότητες. Μεταξύ άλλων οι: Γιώργης Μανουσάκης, Χριστόφορος Λιοντάκης (ποιητές), Νίκος Παναγιωτάκης, Γρηγόρης Σηφάκης, Θεοχάρης Δετοράκης, Μ. Ζ. Κοπιδάκης, Αλέξης Καλοκαιρινός, Κατερίνα Κόπακα (φιλόλογοι-πανεπιστημιακοί), Νίκος Μαμαγκάκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Γιώργος Κουρουπός (συνθέτες), Γιάννης Μιγάδης, Λευτέρης Κανακάκης (ζωγράφοι), Νίκος Γιανναδάκης (έφορος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης), κ. ά.

Το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», αποτελείται από πέντε θεματικούς κύκλους: α) Γράμματα, β) Καλές Τέχνες, γ) Δημιουργική μουσική, δ) Ανθρωπιστικές επιστήμες, ε) Μελέτες για την ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε Κρήτες δημιουργούς (κατ’ εξαίρεση στον πέμπτο κύκλο: και σε μη Κρήτες), χωρίς περιορισμό ηλικίας. Το ύψος του χρηματικού ποσού που συνοδεύει το Βραβείο, ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Εφέτος το Βραβείο θα απονεμηθεί για τον δεύτερο κύκλο: των Καλών Τεχνών. Η Επιτροπή για το Βραβείο θα δέχεται υποψηφιότητες που θα κατατεθούν σε αυτήν, από τις 5 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2020, ταχυδρομικά, στην διεύθυνση: Δήμος Ηρακλείου (για το Βραβείο «Ν. Καζαντζάκης»), Αγίου Τίτου 1, Τ.Κ. 71202, Ηράκλειο.

Οι υποψηφιότητες που θα κατατεθούν, θα πρέπει να περιλαμβάνουν, συνάμα, στοιχεία (βιογραφικό σημείωμα, έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό, εκθεσιακές παρουσιάσεις, κριτικές, βιβλιογραφικές πληροφορίες κλπ.), που ο υποψήφιος θα κρίνει ως αντιπροσωπευτικά της παρουσίας του στον χώρο των Καλών Τεχνών. Το υλικό αυτό θα κατατίθεται στην ως άνω ταχυδρομική διεύθυνση.

Η Επιτροπή δύναται να προτείνει προς βράβευση πρόσωπο (ή πρόσωπα), που η ίδια θα κρίνει άξιο/α για το Βραβείο «Ν. Καζαντζάκης», χωρίς να έχουν καταθέσει υποψηφιότητα γι’ αυτό. Την επιλογή, την πρόταση της, και το πρακτικό της θα παραδώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην συνέχεια, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, θα προχωρήσει στην λήψη απόφασης για το πρακτικό της Επιτροπής, προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η απονομή του Βραβείου.

Προηγούμενο άρθροΔιεθνής καινοτομία: Ενα «πράσινο νοσοκομείο» για δελφίνια στους Λειψούς
Επόμενο άρθροΤηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με παιδιά που μαθαίνουν ελληνικά σε όλο τον κόσμο