Γιώργος Γραμματικάκης: Ο Ηρακλειώτης επιστήμονας διεθνούς φήμης

Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ιmperιal College του Λονδίνου, όπου δημοσίευσε τις πρώτες ερευνητικές εργασίες. Το διδακτορικό δίπλωμα ήρθε το 1973, έχοντας στο μεταξύ συνεργασθεί με πολλά ευρωπαϊκά εργαστήρια και Πανεπιστήμια.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα εργάσθηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. Αργότερα και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) της Γενεύης.
Το 1978 ξεκίνησε να διδάσκει, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην οργάνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου το 1982 εκλέχτηκε καθηγητής και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του.
Τον Μάιο του 1990 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και το 1993 επίσης για μια ακόμα θητεία.
Το 2000 ανέλαβε την Προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου και το οδήγησε στην αυτονόμηση του 2004. Παράλληλα συμμετείχε σε διεθνείς επιτροπές για τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στην Κρήτη και από το 2011 είναι Αντιπρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε τακτικά στις εφημερίδες “Το Βήμα”, “Ελευθεροτυπία” και στο διαδικτυακό protagon και διετέλεσε (1997-2002) μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως Επισκέπτης Καθηγητής (1989 – 1990) στο Πανεπιστήμιο του Harνard ασχολήθηκε με την Ιστορία της Επιστήμης. Συμμετείχε εξαρχής στο πείραμα ΝΕΣΤΩΡ αναζητώντας τα φαντασματικά νετρίνα στα θαλάσσια βάθη της Πύλου. Τα τελευταία χρόνια με πολλές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα ιχνηλατεί, με τη συνοδεία κορυφαίων μουσικών, τη σχέση Επιστήμης και Μουσικής.

Καρπός των περιπλανήσεων του στην Επιστήμη, αλλά και της πίστης μου στην αξία της Παιδείας είναι τα βιβλία: “Η κόμη της Βερενίκης” ( Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1991), “Κοσμογραφήματα” (ΠΟΛΙΣ, 1996), “Η αυτοβιογραφία του φωτός” (ΠΕΚ,2005),”Συνομιλίες με το Φως” (ΙΑΝΟΣ 2009) και “Ενας Αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής” (ΠΕΚ, 2012).

Έχει επίσης επιμεληθεί επιστημονικά τις τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΤ1: “Αναζητώντας την Βερενίκη” (1997), “Στα μονοπάτια της Επιστήμης” (2008), “Συνομιλίες για την Επιστήμη” (2009), “Μονά ζυγά δικά σας” (2011).

Τον Μάιο του 2014 εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής με “Το Ποτάμι”.

 grammatikakis 

Προηγούμενο άρθροΈφτασε στο “Ελ. Βενιζέλος” το ολοκαίνουριο A320 της Aegean Airlines
Επόμενο άρθροΓιατροί και ασθενοφόρο στους Τάφους της Βεργίνας κατά την τουριστική περίοδο