Χάρισε τον… δυόσμο σου

Δεν μπορώ να γελάσω πια… το θέλω πολύ αλλά κάτι με σταματά όταν το χαμόγελο πάει ν’ ανατείλλει από τα χείλη. Γιατί γύρω μου πεινάνε και διψάνε, γιατί κι εγώ διψώ για δικαιοσύνη κι όχι μόνο, σε αυτό τον κόσμο.

Παλεύγω για το καθημερνό κι έρχονται στο νου μου τα παιδικά μου χρόνια που η γιαγιά μου ζύμωνε χαράματα το ψωμί στον ξυλόφουρνο και φρόντιζε για τόσα πράγματα.
Τότε δεν υπήρχε Ιντερνετ, κινητά, 3G, 4G, 5G και πάει λέγοντας…
Μόνο σπουργίτια που τιτίβιζαν και ο κόκορας που γλυκολαλούσε για να προαναγγείλει το ξημέρωμα σε έναν καθαρό ουρανό, με πιο καθαρούς ανθρώπους.

Δεν μπορώ να γελάσω πια, γιατί ο καθένας νοιάζεται μόνο για τα του οίκου του.
Μια μάνα δίπλα μου άπλωνε το χέρι κάτω απ’ τον καυτό ήλιο ώρες πολλές, έχοντας δίπλα της το μωρό της και περίμενε να μαζέψει τα λιγοστά χρήματα για να του πάρει γάλα.
Σε τι κόσμο ζω; Πώς να χαμογελάσω όταν τίποτα δεν αλλάζει; Όταν όλοι και όλα περιστρέφονται γύρω από το ΕΓΩ και όχι το ΕΜΕΙΣ…

Θαρρούμε πως θα ξεγελάσουμε το νέο ιό που ξαμωλήθηκε στην υφήλιο “γιατί εμείς πίνουμε ρακί”, είπαν κάποιοι. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσει το επίπεδο μας;
Μην αναρωτηθείτε αν είμαι της υστερίας και του πανικού; Όχι. Είμαι του προσέχω, γιατί ξέρω ότι πίσω από τις πλάτες μας οι ισχυροί της γης όλα τα κάνουν για κάποιο λόγο.
Όχι δεν κοιμάμαι. Στην κυριολεξία, κοιμάμαι από ελάχιστα έως καθόλου.

Θέλεις να χαρίσεις ένα χαμόγελο; Να μην ξέρει το δεξί σου χέρι τι κάνει το αριστερό σου. Να μην μοστράρουμε τις δωρεές μας και τις φιλανθρωπίες μας στα Μέσα Ενημέρωσης και στα πρωτοσέλιδα για να φανεί το ΕΓΩ. Δίπλα σου, απέναντί σου, κάποιος υποφέρει.

Ψυχικά, σωματικά, καθημερινά. Σηκώνει φορτίο βαρύ και δυσβάστακτο. Ας απλώσουμε όλοι το χέρι. Τις περισσότερες φορές και μια απλή κουβέντα μπορεί να είναι άρωμα δυόσμου σε μια άνυδρη ψυχή.
Αν έστω και λίγο αλλάξει όλο τούτο, ναι, τότε θα έχω λόγο να χαμογελώ. Προς το παρόν βυθίζομαι απλά, όλο και πιο πολύ στα αμέτρητα “γιατί”, στα αμέτρητα “πως” και μέσα απ’ αυτά ψάχνω να βρω που θα χαρίσω τον… δυόσμο μου για ν’ ανθίσει…

Ελένη Δ. Μπουχαλάκη

Προηγούμενο άρθροΖάκυνθος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Αργάσι
Επόμενο άρθροΣτα Μάλια ο Υπουργός Αθλητισμού για τις αθλητικές εγκαταστάσεις