Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά 25 εκατομμυρίων στο Πυροσβεστικό Σώμα για την αντιπυρική περίοδο

Αυτήν την περίοδο, όπως είναι αναμενόμενο, το βλέμμα όλων μας είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της και στην επιστροφή μας στη νέα κανονικότητα. Ωστόσο, εξακολουθούν, παράλληλα, να ανακύπτουν αρκετά και διαφορετικά μέτωπα και ανάγκες. Ένα από αυτά, που έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, είναι η προστασία των δασών της Ελλάδας και των συμπολιτών μας, καθώς και η ενίσχυση των ανθρώπων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Toν Ιούλιο του 2018, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, το ΙΣΝ είχε ανακοινώσει δωρεά συνολικού ύψους €25 εκατομμυρίων. Η δωρεά αφορούσε την παροχή μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζομένους του Πυροσβεστικού Σώματος, την κατασκευή εκπαιδευτικού κέντρου για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής, καθώς και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων πυροπροστασίας για Πυροσβέστες και πολίτες.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΙΣΝ, δήλωσε σχετικά με την εξέλιξη της δωρεάς προς το Πυροσβεστικό Σώμα꞉ «Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018, αλλά δεν ξεχνάμε. Ούτε τα δεκάδες θύματα, ούτε τους πληγέντες, ούτε τους ανθρώπους του Πυροσβεστικού Σώματος που έδωσαν και δίνουν, κάθε καλοκαίρι, πραγματικές και πολλές φορές άνισες μάχες. Είμαστε εδώ, για να συμβάλουμε στις προσπάθειες της Ελληνικής Πολιτείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να ενισχύσουμε και να προφυλάξουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας προστατεύουν, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, αλλά μπορούμε όλοι μαζί να φροντίσουμε να μην ζήσουμε ξανά στο μέλλον τις τραγικές στιγμές εκείνου του Ιουλίου».

Οι παραδόσεις των μέσων ατομικής προστασίας έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και το Πυροσβεστικό Σώμα έχει πλέον στην κατοχή του μεταξύ άλλων 17.000 στολές, 17.500 άρβυλα, 3.000 μπότες, 4.000 μάσκες, 5.000 κουκούλες, 2.000 κράνη και άλλα είδη ατομικής προστασίας, εξασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη δυνατή προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πυρόσβεσης.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες για την κατασκευή ενός πλήρως εξοπλισμένου Εκπαιδευτικού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος, στις εγκαταστάσεις της πρώην Αμερικάνικης βάσης στη Νέα Μάκρη Αττικής. Το «Εκπαιδευτικό Κέντρο Eλληνικού Πυροσβεστικού Σώματος – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)» θα αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πυροσβεστών από ολόκληρη την Ελλάδα. Μέχρι το τέλος του Ιούλιου 2020 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι οριστικές μελέτες και η έκδοση της οικοδομικής άδειας. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα η κατασκευή θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2020 και θα ολοκληρωθεί μετά από ένα έτος, τον Οκτώβριο 2021.

Τέλος, η δωρεά του ΙΣΝ περιλαμβάνει την υλοποίηση εκπαίδευσης πυροσβεστών και πολιτών, με τη μετάβαση εκπαιδευτών του Πυροσβεστικού Σώματος σε επιλεγμένα κέντρα εκπαίδευσης πυροσβεστών στο εξωτερικό καθώς και πρόσκληση καταξιωμένων εκπαιδευτών από κέντρα εκπαίδευσης του εξωτερικού στην Ελλάδα, με αντικείμενο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της χώρας μας, όπως ενδεικτικά προστασία από πυρκαγιές, πλημμύρες, διασώσεις κτλ.

Λίγα λόγια για την υποστήριξη του ΙΣΝ στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος

Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη των κοινωφελών δραστηριοτήτων του το 1996, το ΙΣΝ έχει διαχρονικά στηρίξει το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος με δωρεές συνολικού ύψους €44.300.000, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς €25.000.000. Μεταξύ άλλων, το ΙΣΝ έχει δωρίσει ένα ελικόπτερο Super Puma, το οποίο αξιοποιείται επί σειρά ετών, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών του 2018 και του 2019, έχει αγοράσει 15 πυροσβεστικά οχήματα για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος (ενώ, αντίστοιχα, με εξοπλισμό έχει ενισχύσει και εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας στην Κεφαλονιά και τη Σάμο), και έχει χρηματοδοτήσει την ανέγερση του κέντρου εκπαίδευσης της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ). Επιπλέον, το ΙΣΝ έχει στηρίξει με δωρεές του στο παρελθόν την εκπαίδευση των πυροσβεστών, χρηματοδοτώντας πολυετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα δασοπυρόσβεσης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πολιτείας της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. Με την επιστροφή τους, οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα εκπαίδευσαν με τη σειρά τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΤο Δημαρχείο Ρεθύμνης αναβαθμίζεται
Επόμενο άρθροΠ.Ε. Χανίων: Υποβολή στοιχείων αλιευτικών δραστηριοτήτων