Σύμβαση του Δήμου Ηρακλείου με το ΙΤΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Προγραμματική σύμβαση με το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας υπέγραψε σήμερα το πρωί, στο γραφείο του στη Λότζια ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, με τον πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη, παρουσία και του διευθυντή του Ινστιτούτου Νεκτάριου Χρυσουλάκη.

Η σύμβαση έχει διετή διάρκεια και αφορά στην καταγραφή και παρακολούθηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και τις μεταβολές του ανάλογα με τις δράσεις της πόλης, όπως ανάπλαση, νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, την τελευταία 4ετία έχει εγκαταστήσει στο κέντρο της πόλης, μικρομετεωρολογικό πύργο, με εξειδικευμένα όργανα απευθείας μέτρησης των εκπομπών θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Οι μετρήσεις αυτές μπορούν να συνεισφέρουν στη χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με διαρκή ενημέρωση των αρμόδιων αρχών. Σημειώνεται ότι το Ηράκλειο είναι η μοναδική έλληνική πόλη και μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές που διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό. Επιπλέον, το ΙΤΕ σχεδιάζει, μέσα στο καλοκαίρι, να εγκαταστήσει ένα δεύτερο πύργο σε οικιστική περιοχή του Ηρακλείου, ώστε να μπορούν να προκύψουν ακριβέστερες εκτιμήσεις για τις εκπομπές της πόλης συνολικά. Επίσης, μέσω της ερευνητικής δραστηριότητας του ΙΤΕ, το Ηράκλειο συμπεριλαμβάνεται σε ευρωπαϊκής κλίμακας μελέτες παρακολούθησης των εκπομπών CO2.

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος δήλωσε: «Όπως αποδείξει πολλές φορές , κάνουμε πράξη την συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με τα κορυφαία εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα που έχουμε την τύχη να διαθέτουμε στον τόπο μας, πάντα προς όφελος των δημοτών.

Στην προκειμένη περίπτωση, συνεργαζόμαστε ξανά με το ΙΤΕ σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα, με στόχο να καταγράψουμε τα απαραίτητα στοιχεία που θα βοηθήσουν κι εμάς αλλά και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να προσαρμόσουμε την πολιτική μας στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».

Προηγούμενο άρθροΔήμος Ηρακλείου: Και ηλεκτρονικά τα αιτήματα παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων
Επόμενο άρθροPlazz: Η βραβευμένη πλατφόρμα online κράτησης και διαχείρισης παραλίας