Μονή Τοπλού – Το απόκοσμο δέος

Η Μονή Τοπλού ή Μονή της Παναγίας Ακρωτηριανής, βρίσκεται στη βορειοανατολική άκρη της Κρήτης, περίπου 10χλμ ανατολικά από τη Σητεία στο δρόμο προς το φοινικόδασος Βάι.
Η τοποθεσία που βρίσκεται η Μονή με το επιβλητικό καμπαναριό των 33 μέτρων, είναι μέσα σε ένα ερημικό και τραχύ τοπίο, απόκοσμο και μαγευτικό.

Από μακριά μοιάζει με ένα μικρό φρούριο καθώς περικλείεται από ένα ψηλό τοίχο που έχει ύψος 10 περίπου μέτρων.
Η Μονή Τοπλού είναι το μοναδικό μοναστήρι που σώζεται από τα πολλά μικρά και μεγάλα που βρίσκονταν κάποτε στην περιοχή της Σητείας και καταστράφηκαν από πολέμους και πειρατικές επιδρομές και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και σημαντικά μοναστήρια της Κρήτης.
Ο ηγούμενος της Μονής, Φιλόθεος Σπανουδάκης ίδρυσε Μουσείο Χαλκογραφιών και Ελληνικών Λαϊκών Χαρακτικών φτιαγμένων από μοναχούς του Αγίου Όρους τον 18ο και 19ο αιώνα.

Επίσης, στη Μονή Τοπλού σώζονται εικόνες από τον 15ο αιώνα, που μαζί με άλλες νεότερες, έχουν μεγάλο εικαστικό ενδιαφέρον γιατί παρουσιάζουν τα στάδια ανάπτυξης και εξέλιξης της σχολής ζωγραφικής της Κωνσταντινούπολης, που επηρέασε και την Κρητική Τέχνη. Η αξία τους είναι ανεκτίμητη και ανάμεσα σε αυτές, ο επισκέπτης μπορεί να δει και έργα του Ιωάννου Κορνάρου, όπως την εικόνα «Μέγας εί Κύριε και Θαυμαστά τα έργα Σου» του 1770, την εικόνα «Ρόδον το αμάραντο» του 1771 και την Άγια Αναστασία την Φαρμακολύτρια.

Στη Μονή Τοπλού, εκτός από τις θαυμαστές εικόνες, εκτίθενται επίσης αντικείμενα Εκκλησιαστικής Τέχνης όπως Ευαγγέλια, επίχρυσοι σταυροί, Πατριαρχικά Συγγίλια, Σουλτανικά Φιρμάνια, σφραγίδες, επαναστατικά λάβαρα, αρχιερατικά άμφια και άλλα.
Αν και η Μονή στις μέρες μας, έχει τέσσερις μοναχούς, διαθέτει μεγάλη περιουσία και επιρροή στην περιοχή. Ο ηγούμενος της μεγαλούργησε στη Μονή Τοπλού, που τις τελευταίες δεκαετίες παράγει εξαιρετικά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, όπως κρασί, λάδι και ρακή, που φέρουν την ονομασία «Τοπλού» και ο επισκέπτης μπορεί να τα αγοράσει αν επισκεφθεί τη Μονή.
Οι ώρες επισκέψεων για το κοινό είναι καθημερινά από τις 9π.μ.-1μ.μ. και 2-6μ.μ.

Από το εσωτερικό της αυλής της Μονής Τοπλού