Ποταμός Κυλιάρης: Ο δεύτερος σε ροή νερού σε όλη την Κρήτη

Ο ποταμός Κυλιάρης το μήκος του οποίου είναι 5 χιλιόμετρα, αποτελεί το δεύτερο ποταμό σε ροή στο νησί της Κρήτης και ξεκινάει κοντά στο χωριό Στύλος Αποκόρωνα εκβάλοντας στην παραλία της Κυανής Ακτής, κοντά στις Καλύβες.
Αποτελεί πολύ σημαντικό υδροβιότοπο για πουλιά, χελώνες, αμφίβια, χέλια και καβούρια και το όνομά του είναι Κυλιάρης, κι όχι «Κοιλιάρης» όπως θα συναντήσετε πιθανόν παντού γραμμένο, καθώς σύμφωνα με το Δέφνερ προέρχεται από το ρήμα κυλώ. Κυλιάρης είναι λοιπόν ο ποταμός που με την ορμή του κυλάει πέτρες.

Ο Κυλιάρης έχει και 4 παραπόταμους και τα νερά του προέρχονται από τα Λευκά Όρη, κάνοντας το συνολικό του δίκτυο να έχει μήκος 36χιλιόμετρα.
Στην πορεία του ο ποταμός συναντούσε 3 νερόμυλους (στο Στύλο, στους Αρμένους και στις Καλύβες) κι ένα μύλο στο Νιο Χωριό ο οποίος όμως λειτουργούσε με άλογα. Από τις πηγές στο Στύλο ξεκινάει μονοπάτι που διέρχεται μέσα από πυκνή βλάστηση, νερόμυλους και κανάλια νερού, το οποίο φτάνει στην περιοχή Πλατανάκια, όπου είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου που εορτάζει στις 29 Αυγούστου. Γύρω από το εκκλησάκι του 1898 υπάρχει ένα πυκνό άλσος από πλατάνια, ενώ υπάρχει και διαμορφωμένος χώρος με παγκάκια και τραπέζια.