Παναγία η Κερά-Ένα από τα πιο διάσημα Βυζαντινά μνημεία της Κρήτης

Στην τοποθεσία Λογάρι, 1 χλμ ανατολικά της Kριτσάς, βρίσκεται ένα από τα πιο διάσημα Bυζαντινά μνημεία της Kρήτης, η εκκλησία της Παναγίας της Κεράς (13ος – 14ος αι.)

Αυτή η βυζαντινή εκκλησία του 13ου αιώνα, η οποία θεωρείται πολύ σημαντική για τις τοιχογραφίες της, έχει τρία κλίτη κι ένα θόλο. Κάθε κλίτος περιλαμβάνει ζωγραφιές από διαφορετική περίοδο, παρουσιάζοντας διαφορετικά θρησκευτικά θέματα. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Σύλληψη της Παρθένου και περιλαμβάνει τις παλαιότερες ζωγραφιές που αντανακλούν ένα μίγμα τεχνοτροπιών.

Το νότιο κλίτος έχει τις πιο καλά διατηρημένες ζωγραφιές. Σε αντίθεση με τις πιο τυποποιημένες ζωγραφιές της περιόδου, αυτές εδώ φανερώνουν αισθήματα τρυφερότητας κι ανθρωπιάς στην απόδοση της ιστορίας της Άννας, της μητέρας της Παρθένου Μαρίας. Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο κι έχει εικόνες που παρουσιάζουν τη Δευτέρα Παρουσία.
Αν και ήταν η περίοδος που οι Βενετοί κυρίευσαν την Κρήτη, επέτρεψαν στους Κρητικούς να διακοσμούν ελεύθερα τις εκκλησίες τους. Στην περίπτωση της εκκλησίας αυτή, χρησιμοποιήθηκαν σπάνιες τεχνικές και θέματα που κάνουν την Παναγία την Κερά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τον κάθε επισκέπτη.