Βασιλειές: Το χωριό με τα παραδοσιακά κρητικά υφαντά και τα χειροποίητα σαπούνια

Οι Βασιλειές είναι ένα χωριό χτισμένο στις βόρειες παρυφές του ιερού όρους «Γιούχτας» και βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων. Από το Ηράκλειο απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα.
Στη βενετσιάνικη εποχή ήταν χωριό φεουδαρχών (Andrea de Ruçero, Phylippus Bellono, Marcus Salamone, κ.λπ.). Αναφέρεται σε όλες τις απογραφές (Βενετσιάνικες, Οθωμανικές, Κρητικής Πολιτείας) και φυσικά στις ελληνικές με το σημερινό του όνομα.

Εντυπωσιακό επισκέψιμο σημείο στην περιφέρεια του οικισμού στους βόρειους πρόποδες του Γιούχτα είναι η σπηλαιώδης σε μορφή κατακόμβης εκκλησία του Αγίου Αντωνίου που πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου.
Εκτός από τα παραδοσιακά προϊόντα ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από τα ντόπια υφαντά και τα παραδοσιακά φυσικά, χειροποίητα σαπούνια ελαιόλαδου, τα οποία μπορεί και να προμηθευτεί από τους δημιουργούς – παραγωγούς τους.

Πολιούχος στον οικισμό είναι ο Άγιος Αντώνιος (γιορτάζει στις 17 Ιανουαρίου) και κάθε χρόνο την παραμονή και ανήμερα της γιορτής οργανώνεται με ευθύνη του Πολιτιστικού συλλόγου διήμερο πανηγύρι.