Καλύβες – Το γραφικό παραδοσιακό χωριό με τα καταγάλανα νερά

Οι Καλύβες ένα από τα πολύ όμορφα και γραφικά χωριά της Κρήτης, βρίσκονται σε απόσταση 19 περίπου χιλιομέτρων από τα Χανιά, κοντά στην Εθνική Οδό Χανίων-Ρεθύμνου.

Είναι κτισμένες αμφιθεατρικά κατά μήκος της παραλίας των Καλυβών και σε δύο λόφους ανάμεσα από τους οποίους περνάει ο ποταμός Ξύδας ο οποίος χωρίζει το χωριό σε δύο πλευρές που συνδέονται με γραφικά γεφυράκια. Στα γεφυράκια αυτά, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν πλήθος από πέστροφες και πάπιες. Εξαιτίας των ποταμών Ξυδά και Κυλάρη, ο οποίος εκβάλει δυτικά του χωριού οι Καλύλβες έχουν πολύ πράσινο και περιβάλλονται από ελαιώνες.
Η κεντρική παραλία των Καλυβών είναι μία αμμουδιά πεντακοσίων περίπου μέτρων, με ρηχά νερά και σε όλο το μήκος της υπάρχουν μεγάλα αλμυρίκια.
Στο λιμανάκι οργανώνονται συχνά εκδηλώσεις από τοπικούς συλλόγους κατά τους θερινούς μήνες.
Εκτός από την κεντρική παραλία, υπάρχει άλλη μία μικρότερη και λιγότερο οργανωμένη παραλία μέσα στο χωριό από την άλλη πλευρά του ποταμού Ξύδα, που ενώνεται με την κεντρική παραλία με ένα γεφυράκι.

Από τα δυτικά όρια του χωριού ξεκινάει άλλη μία μεγάλη παραλία της Κυανής Ακτής, στην οποία εκβάλει άλλος ένας ποταμός, ο Κυλιάρης.
Η δροσιά του χωριού αυτού, αποτελεί μια πραγματική όαση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μάλιστα στις εκβολές του Κυλάρη λόγω της πυκνής βλάστησης η περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη, αφού σε αυτήν βρίσκουν καταφύγιο αποδημητικά πουλιά.

Αξιοθέατα της περιοχής αποτελούν:
– Το φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι.
– Ο Κούμος, ένα συγκρότημα από πετρόκτιστα κτίρια που αναδεικνύουν την παράδοση της περιοχής.
– Οι πηγές Ζούρπου.
– Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του χωριού η οποία γιορτάζει στις 26 Ιουλίου.
– Βυζαντινές εκκλησίες όπως του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου και μονές στην ευρύτερη περιοχή.
– Κοντινά χωριά όπως οι Αρμένοι, με τα τεράστια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, το χωριό Σαμωνάς και το διατηρητέο χωριό Μαχαίροι, με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια.
– Ο παλιός νερόμυλος που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς και το 1928 ηλεκτροδότησε το χωριό, πριν ακόμα ηλεκτροδοτηθούν τα Χανιά.
– Πολεμικό υλικό του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στο γραφικό λιμανάκι.

Στις Καλύβες ο επισκέπτης θα βρει πολλά μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και καταστήματα, καφετέριες, ιατρείο, τράπεζες και φυσικά ταβέρνες με παραδοσιακά εδέσματα.
Οι Καλύβες είναι ιδανικός τόπος διακοπών για όσους θέλουν να περάσουν ήρεμες διακοπές σε ένα οργανωμένο τουριστικό θέρετρο, που δεν έχει χάσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Στην περιοχή του Αποκόρωνα ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει πολλά μικρά γραφικά χωριουδάκια και να απολαύσει το τοπίο της κρητικής ομορφιάς στο μέγιστο βαθμό.