Θέρισο το εκπληκτικό

Το εκπληκτικής ομορφιάς, ιστορικό χωριό Θέρισο είναι κτισμένο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων σε υψόμετρο 580 μέτρων και απέχει 16 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων.
Η διαδρομή από το Θερισανό φαράγγι για να φτάσει ο επισκέπτης στο χωριό είναι πραγματικά μοναδική.

Στο Θέρισο ξεκίνησε το 1905 η επανάσταση του Θερίσου, όπως είναι γνωστή στην ιστοριογραφία και εξαπλώθηκε σε όλο το νησί, διεκδικώντας επίσημα την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει ο ανδριάντας του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Ελ. Βενιζέλου. .

Από τις αρχές του 19ου αιώνα και έπειτα, λόγω της φυσικής οχυρής του θέσης, το Θέρισο αποτέλεσε σημαντικό κέντρο διαφόρων επαναστατικών κινημάτων της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, το χωριό έγινε πεδίο σκληρών μαχών μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των οθωμανικών στρατευμάτων. Μάλιστα, τόσο τον Αύγουστο του 1821 όσο και τον Αύγουστο του 1822 καταστράφηκε, αρχικά από δυνάμεις Τουρκοκρητικών και έπειτα από τον αιγυπτιακό στρατό.


Σημαντικό μνημείο του χωριού αποτελεί ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος χρονολογείται στο β’ μισό του 16ου αιώνα. Στο Θέρισο υπάρχουν επίσης δύο μουσεία: πρώτο χρονολογικά είναι το ιδρυμένο το 1985, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο[ και στεγάζεται στο κτίριο που χρησίμευσε ως αρχηγείο της επανάστασης του 1905. Μεταξύ άλλων εκτίθενται όπλα, έγγραφα, φωτογραφικό υλικό καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Παράλληλα, το 2003 εγκαινιάστηκε το τοπικό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το οποίο διαθέτει όπλα, αντικείμενα αγωνιστών, αποκόμματα εφημερίδων και άλλα εκθέματα σχετικά με την περίοδο 1941 – 1945.

Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται και το φαράγγι “Ελευθέριος Βενιζέλος” με συνολικό μήκος 6 χιλιομέτρων.
Εκτός από την ιστορικότητα του όμως και το καταπράσινο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το Θέρισος έχει εξαιρετικές παραδοσιακές ταβέρνες στις οποίες θα βρείτε ντόπια εδέσματα όπως αντικρυστό, καπνιστά λουκάνικα, σταμναγκάθι, καθώς και τοπικό κρασί και ρακή.
Αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς της Κρήτης.

Με πληροφορίες από wikipedia