Ψεκασμός με drone για τα κουνούπια στον ποταμό Γιόφυρο

Στα πλαίσια του υπό εξέλιξη τριετούς Προγράμματος «Ολοκληρωμένη Καταπολέμηση Κουνουπιών 2020-2022» που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιήθηκε χθες ψεκασμός από αέρος με τη χρήση drone σε δύσβατα σημεία του ποταμού Γιόφυρου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κουνουπιών και να προστατευτούν και οι περιοχές εκείνες που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες από τα συνεργεία επίγειων ψεκασμών. Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται συντονισμένα βάσει εβδομαδιαίου προγράμματος σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των ψεκασμών αναρτάται σε ειδική ενότητα που έχει διαμορφωθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης για την πληρέστερη ενημέρωση των φορέων και των πολιτών. Παράλληλα υπάρχουν και τα τηλέφωνα στα οποία οι φορείς και οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν προβλήματα ή πιθανές εστίες κουνουπιών (https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/programma-katapolemisis-koynoypion-2/).

«Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης στοχευμένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων. Ειδικά όσον αφορά στην καταπολέμηση των κουνουπιών οι δράσεις εκ μέρους της Περιφέρειας έχουν εντατικοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένου και του από αέρος ψεκασμού μέσω της χρήσης Drone δύσβατων περιοχών ώστε να εξαλειφθούν όλες οι πιθανές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών και να προληφθεί η εμφάνιση εντομομεταδιδόμενων ασθενειών», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Βαμβακάς.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης επεσήμανε, ότι, «από 17 Μαρτίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εκτέλεση του προγράμματος για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των κουνουπιών με συντονισμένες και προγραμματισμένες παρεμβάσεις. Το πρόγραμμα αναρτάται ανά εβδομάδα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας για να ενημερώνονται και οι πολίτες και οι φορείς. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε περιοχές όπου εστιάζονται και παρατηρούμε να υπάρχουν λιμνάζοντα νερά, σε ρέματα, σε ποτάμια, σε παρόχθιες περιοχές αστικές και ημιαστικές. Θέλω να πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των κουνουπιών, χρησιμοποιώντας και σύγχρονα μέσα όπως είναι η χρήση drone».

Παρόντες στο χθεσινό ψεκασμό με drone στην περιοχή του Γιόφυρου ήταν επίσης: ο αν. προϊστάμενος διεύθυνσης δημόσιας υγείας Περιφέρειας Κρήτης Μ. Λουμπούνης, ο αν. προϊστάμενος δημόσιας υγιεινής Περιφέρειας Κρήτης Α. Παπαδάκης, ο προϊστάμενος τμήματος περιβαλλοντικής υγιεινής-υγειονομικού ελέγχου Π.Ε. Ηρακλείου Σ. Χαρτοφύλακας, και ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη Α.Ε.» Σ. Μουρελάτος.

Προηγούμενο άρθροΕργασίες ασφαλτόστρωσης σε κεντρικές οδούς της πόλης και των προαστίων από το Δήμο Ρεθύμνης
Επόμενο άρθροΣτον ΟΑΚ για τον εκσυγχρονισμό των Κ.Υ. Βάμου και Κανδάνου η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης