Οροπέδιο Ασκύφου: Εκεί που η κρητική ομορφιά συναντά την ιστορία

Σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές των Λευκών ορέων, 50 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά, βρίσκεται το Οροπέδιο Ασκύφου.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το Οροπέδιο ντύνεται στα λευκά καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρων, ενώ το καλοκαίρι χαρίζει απλόχερα τη δροσιά του, αφού αποτελεί όαση πρασίνου.

Το όνομα του προέρχεται από παράφραση του αρχαιοελληνικού «σκύφος», που σημαίνει κύπελο, λόγω του σχήματος του. Από το οροπέδιο διέρχεται ο κεντρικός δρόμος που ενώνει τα Σφακιά με τα βόρεια παράλια της Κρήτης, και ο επισκέπτης θα βρει παραδοσιακές ταβέρνες και καταλύματα.
Μέσα στο οροπέδιο του Ασκύφου, πάνω από το χωριό Γωνί, υψώνεται ένας μικρός λόφος, στην κορυφή του οποίου υπάρχουν τα ερείπια δύο τούρκικων κάστρων. Οι Κουλέδες του Ασκύφου, όπως λέγονται, κτίστηκαν από τους Οθωμανούς στα τέλη του 19ου αιώνα για να ελέγχουν το στρατηγικής σημασίας πέρασμα από τον Αποκόρωνα προς τα Σφακιά. Κατά την περίοδο των μεγάλων επαναστάσεων στην Κρήτη κατά των Οθωμανών, στο οροπέδιο πραγματοποιήθηκε η μάχη του 1821, που οι Σφακιανοί νίκησαν. Ωστόσο, το 1823, οι Τούρκοι ξαναγύρισαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς τους οικισμούς και το οροπέδιο ερήμωσε.
Το νότιο άκρο του Ασκύφου δίνει τη θέση του μετά από μερικά χιλιόμετρα στο πανέμορφο Φαράγγι της Ίμπρου, το οποίο επισκέπτονται πολλοί τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Ασκύφου, κάτω από την επιβλητική κορυφή Κάστρο (2219μ) σχηματίζονται δύο μικρότερα οροπέδια, με μοναδική φυσική ομορφιά.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο χωριό καρές του Ασκύφου, λειτουργεί το Πολεμικό Μουσείο Ασκύφου από την προσωπική συλλογή του Γεωργίου Χατζηδάκη, στο οποίο εκτίθενται πολλά όπλα από το 1770, με τα περισσότερα από αυτά να προέρχονται από τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο.