Γιάγκος Χαιρέτης: Ο εναλλακτικός Κρητικός μουσικός από τα Ανώγεια

Ο Γιάγκος Χαιρέτης γεννήθηκε στα ιστορικά και πανέμορφα Ανώγεια και ασχολήθηκε με την μουσική από πολύ μικρή ηλικία, παίζοντας λαούτο και άλλα Κρητικά παραδοσιακά όργανα.

Τα ακούσματά του μεγαλώνοντας δεν θα μπορούσαν να ήταν άλλα από των μεγάλων Νίκου Ξυλύρη και Ψαραντώνη.

Ο ίδιος ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών έπαιζε με ένα πλαστικό μαντολινάκι και με βέργες, φτιάχνοντας το δικό του σκηνικό και παριστάνοντας τον λυράρη.

Έχει συνεργαστεί με τους Γιώργο Ξυλούρη, Γιάννη Αγγέλακα και ήταν μέλος στο συγκρότημα “Επισκέπτες” καθώς επίσης έχει λάβει μέρος στην “Ανωγειανή Παρέα” σαν μαντιναδολόγος. Επεκτάθηκε στην Κρητική μουσική σε διεθνές και ροκ στυλ, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην τοπική παράδοση.

Όπως έχει πει ο ίδιος, ο Νίκος Ξυλούρης ήταν το μεγαλύτερο μέρος της εφηβείας του το μοναδικό μουσικό του άκουσμα και ο θάνατός του τον σημάδεψε, καθώς ο Αρχάγγελος της Κρήτης έφυγε από τη ζωή όταν ο Γιάγκος Χαιρέτης μεγάλωνε.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του άκουγε κασέτες που ερχόταν από την Αθήνα με τους φοιτητές και ξεκίνησε να έχει νέα ακούσματα μεταξύ των οποίων και το ροκ, όπως οι “Τρύπες” ο “Άσιμος”, οι Led Zeppelin, Doors, Deep Purple, Black Sabbath.

Χαρακτηριστικά έχει πει ότι υπήρχαν τα κρητικά σαν ερέθισμα, αλλά κάποιοι ανήσυχοι έφηβοι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, αντάλλασαν συνεχώς κασέτες.

Έτσι, επηρεάστηκε από συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin, οι Doors και οι Deep Purple, γεγονός που δημιούργησε το ιδιαίτερο ύφος στο παίξιμο του λαούτου. Αυτό προσέλκυσε τον Γιάννη Αγγελάκα που τον κάλεσε να ηχογραφήσει μαζί του το album “Όσο κι αν δέρνει ο Άνεμος” (2012). Έκτοτε έχει εμφανιστεί σε πολλά μέρη στην Ελλάδα και έχει περιοδεύσει με το σχήμα Αγγελάκας και Επισκέπτες. Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Ψαραντώνη, τον Ψαρογιώργη, τους Last Drive, τον Δημήτρη Πουλικάκο και τους hip hoppers Social Waste.

Ο ίδιος, γράφει και έχει πολλές μαντινάδες και στίχους και η μουσική του βγαίνει με μεγάλη ευκολία. Γράφει στο κασετόφωνο τα βράδια, με τη βροχή, ακόμα και στο βουνό με τα πρόβατα ή τα πουλιά και μέσα από όλα αυτά εμπνέεται. Έχει μελοποιήσει ποιητές και δικές του μαντινάδες.