Μάνος Πυροβολάκης: Οι κρητικές ρίζες του απλώνονται σε όλο τον κόσμο

Ο Μάνος Πυροβολάκης γεννήθηκε στην Αθήνα από κρητικούς γονείς και σε μικρή ηλικία – μόλις 13 χρόνων – απέκτησε την πρώτη του επαφή με την κρητική λύρα με δάσκαλο τον Γεώργιο Βυζιριανάκη. Σε ηλικία 18 ετών παράλληλα με την ενασχόλησή του με τη λύρα, αρχίζει και τις σπουδές του στο Ε.Μ.Π. (Τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών) και κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις συμμετέχοντας στα παραδοσιακά μουσικά προγράμματα της ΕΡΤ.

Στα αμέσως επόμενα χρόνια συμμετέχει στο κουαρτέτο λύρας του Μάνου Μουντάκη, λαμβάνει μέρος κατόπιν επιλογής στο Β’ Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής και Τραγουδιού στο Θέατρο Παλλάς, ενώ το Νοέμβριο του 1994 εκπροσωπεί την Κρητική παράδοση στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Φολκλορικής Μουσικής (CIOFF) στην Ιαπωνία. Τον Σεπτέμβριο του 1994 αναλαμβάνει τη μουσική επιμέλεια της παράστασης «Μάχη της Κρήτης» που καλύπτεται από την ΕΤ2 και εντάσσεται στα επιμορφωτικά προγράμματα της ΕΡΤ. Το 1995 και το 1996 προσκαλείται από την Ένωση Κρητών «Κνωσός» του Τορόντο για μια σειρά συναυλιών με αντικείμενο τη «Μάχη της Κρήτης». Το καλοκαίρι του 1997 συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στο Κρητικό μέρος της τελετής έναρξης του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύγχρονης αρμονίας με τον Μιχάλη Ροζάκη, ενώ έχει πτυχίο ειδικού αρμονίας με τον Σπύρο Κλάψη και σύγχρονου τραγουδιού με την Τούλα Κατσαφάνα στο Εθνικό Ωδείο. Επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα jazz αρμονίας στο Ωδείο Φίλιππου Νάκα.

Το Σεπτέμβριο του 1998 κυκλοφορεί μαζί με τα Κινούμενα Σχέδια το πρώτο τους ομότιτλο album από την ΛΥΡΑ, με το οποίο αμέσως έδωσαν το ιδιαίτερο στίγμα τους, αφού χρησιμοποιούσαν πολλά είδη μουσικής ακροβατώντας μεταξύ της pop, rock αλλά και του παραδοσιακού ήχου. Από το πρώτο τους album ταίριαξαν την ηλεκτρική κιθάρα με την κρητική λύρα ή τα πλήκτρα με τη βιολόλυρα (ένα σπάνιο όργανο που έχει το σκάφος του βιολιού αλλά παίζεται με το νύχι όπως η Κρητική λύρα). Τα τραγούδια του album γίνονται αμέσως επιτυχίες («Μίλα μου», «Στης εκκλησιάς την πόρτα», «Παράξενος», «Παλιοχαρακτήρας»). Στο πρώτο τους album συμμετείχε ο Φίλιππος Πλιάτσικας των Πυξ Λαξ σαν τραγουδιστής το τραγούδι «Του Απριλιού το χιόνι» και ως συνθέτης με το τραγούδι «Παράξενος», το οποίο δεν άργησε να γίνει επιτυχία.

Τα Κινούμενα Σχέδια του Μάνου Πυροβολάκη, του Γιάννη Στίγκα, του Χρήστου Αβδελά και του Χρήστου Σούμκα δίνουν το στίγμα τους αλλά και πολλές συναυλίες σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, μεταφέροντας παντού τον πρωτότυπο ήχο τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2000 κυκλοφορεί το δεύτερο album του Μάνου Πυροβολάκη & των Κινουμένων Σχεδίων, με τίτλο «Το Χαμόγελό σου» και το ομώνυμο τραγούδι χαρίζει μια διαχρονική επιτυχία στον Μάνο. Την ίδια χρονιά, ο Μάνος καλείται να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία στην Αεροπορία.

Το καλοκαίρι του 2001 κυκλοφορεί ένα dance remix της επιτυχίας «Το χαμόγελό σου» το οποίο κάνει και πάλι αίσθηση στα ραδιόφωνα. Παράλληλα με τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις βρίσκει χρόνο για συναυλίες αλλά και για συμμετοχές σε albums, όπως αυτό του Νίκου Πορτοκάλογλου για την ταινία «Μπραζιλέρο» στο οποίο παίζει λύρα στο «Τι λείπει» που ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Το χειμώνα του 2001 παίρνει το «χαρτί» απόλυσής του από τις τάξεις της Αεροπορίας και αμέσως ξεκινά εμφανίσεις στο club του Σταυρού του Νότου. Εκεί τον βλέπει η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Νίκος Ζιώγαλας και αμέσως ξεκινάει εμφανίσεις με το σχήμα τους σε όλη την Ελλάδα.

Το χειμώνα του 2003 – 2004 εμφανίζεται στη Μέδουσα μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και αμέσως μετά μαζί του σε συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα! Πολύ σημαντική ήταν η συμμετοχή του Μάνου στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, όπου συνόδεψε με την βιολόλυρά του την Ελευθερία Αρβανιτάκη στο πασίγνωστο πλέον «Τι λείπει». Το φθινόπωρο ξεκίνησε την προετοιμασία για την κυκλοφορία του τρίτου του album που κυκλοφορεί τον Νοέμβριο από την Universal Music, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζετε στον Σταυρό του Νότου στην Αθήνα παρέα με τους Κώστα Λειβαδά και Στάθη Δρογώση. Στο δίσκο που ονομάζεται «Όλα για όλα» συμμετέχουν ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο τραγούδι «Στης εκκλησιάς την πόρτα» και ο Κώστας Λειβαδάς στο…κρητικό rap «Κοπελιά». Τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς εμφανίζεται στο Αθηνών Αρένα δίπλα στους Γιώργο Νταλάρα και Αντώνη Ρέμο.

Τον Δεκέμβριο του 2005 ο Μάνος Πυροβολάκης, έχοντας πια στις αποσκευές του μία μεγάλη επιτυχία, κυκλοφορεί για τα Χριστούγεννα ένα CD-single με τίτλο «Η Αλλαγή του Χρόνου». Τον ίδιο μήνα, κυκλοφορεί επίσης η repackaged εκδοχή του δίσκου του «Όλα Για Όλα» που περιλαμβάνει τα κομμάτια του άλμπουμ μαζί με τρία νεότερα τραγούδια, καθώς και ένα DVD ενώ παράλληλα εμφανίζεται στην Άνοδο Πειραιώς μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου τον Γιάννη Κότσιρα και την Ραλλία Χρηστίδου.

Το καλοκαίρι του 2006 συνεργάζεται και κάνει καλοκαιρινή περιοδεία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Το Σεπτέμβρη εμφανίζεται στην Αθήνα με την Δέσποινα Ολυμπίου και τον Μιχάλη Εμιρλή και τον Φλεβάρη του 2007 με την Θεοδοσία Τσάτσου.

Το τρίτο προσωπικό album του Μάνου Πυροβολάκη και τέταρτο συνολικά, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2007 με τίτλο «Στον Έρωτα δεν Υπάρχει Νικητής». Δώδεκα ολοκαίνουργα τραγούδια, δύο ντουέτα με τη Μελίνα Ασλανίδου και τη Δήμητρα Ματσούκα. Το τραγούδι «Αν η αγάπη» γίνεται το τραγούδι τίτλων της ταινίας «Γαμήλιο Πάρτυ». Η μουσική και η στίχοι στο σύνολό τους είναι του ίδιου του καλλιτέχνη και φυσικά του μόνιμου συνεργάτη και φίλου του Γιάννη Στίγκα. Την ίδια στιγμή ξεκινάει εμφανίσεις στην Αθήνα και αργότερα σε μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα παρέα με την Μελίνα Ασλανίδου και τον Γιώργο Καραδήμο.

Το καλοκαίρι του 2008 εμφανίζεται δίπλα στην Έλενα Παπαρίζου σε μία πολύ επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζει μαζί της και τον χειμώνα μαζί με τον Πασχάλη Τερζή στην Ιερά οδό.

Το Μάιο του 2009 κυκλοφορεί από τη Universal Music σε digital single το τραγούδι «Σινιάλο». Το καλοκαίρι περιόδευε σε όλη την Ελλάδα με solo εμφανίσεις παρουσιάζοντας επί σκηνής την προσωπική του δουλεία αλλά και τραγούδια που είχε αγαπήσει διασκευασμένα κάτω από το προσωπικό του ύφος.

Το Μάρτιο του 2010 συμμετέχει στον ελληνικό προημιτελικό για την Eurovision με το τραγούδι “Noah’s Ark”. Την ίδια χρονιά συνεργάζεται με τον Βασίλη Σκουλά για ένα μήνα στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο ποτάμι» όπου κατάφεραν οι δυο τους να ενώσουν τη σύγχρονη μουσική με την παραδοσιακή χωρίς ποτέ να λείπουν οι από κοινού στιγμές που μας συγκίνησαν ταξιδεύοντας μας στα μουσικά μονοπάτια της Κρήτης.

Το 2011 ξεκινάει τη συνεργασία του με τη Sony Music κυκλοφορόντας το καινούργιο του τραγούδι «Εσύ που αγαπούσα τόσο», περιοδεύοντας και αυτό το καλοκαίρι από πόλη σε πόλη σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τον Ιούλιο του 2012 ο Μάνος και η μπάντα του εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Sommerfestival της Στουτγκάρδης, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ World μουσικής της Ευρώπης, με πάνω από 80.000 θεατές κάθε χρόνο, συνεχίζοντας παράλληλα τις εμφανίσεις του σε πόλης στην Ελλάδα.

Τον Απρίλιο του 2013 ο Μάνος Πυροβολάκης σε συνεργασία με τις πιανίστες Έλενα Χριστοδούλου και Χριστίνα Παντελή, παρουσίασαν μια πολύ ιδιαίτερη συναυλία μουσικής δωματίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η Κρητική παραδοσιακή λύρα και η βιολόλυρα συνέπραξαν με δύο κλασικά πιάνα και ένωσαν την δυτική ευρωπαϊκή μουσική με την παραδοσιακή ελληνική τέχνη. Το καλοκαίρι του 2013 κυκλοφορεί στο album του Αντώνη Ρέμο το ντουέτο «Μπορεί να βγω» σε στίχους Νίκου Μωραΐτη και μουσική Μάνου Πυροβολάκη και Γιάννη Στίγκα. Ο Μάνος, με την κρητική του λύρα και την ερμηνεία του, βάζει τη δική του σφραγίδα στη μεγαλύτερη επιτυχία του καλοκαιριού. Παράλληλα, συνεχίζει τις εμφανίσεις με την μπάντα του σε Μουσικές Σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας με ένα πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί ο ίδιος και παρουσιάζει τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία και την παράδοση aτης Κρήτης.

Το 2014 κυκλοφορεί από την Heaven Music το digital single «Δεν αντέχω να μη σ’ έχω», σε μουσική και στίχους του ίδιου και του Γιάννη Στίγκα προετοιμάζοντας, με τον χορευτικό ρυθμό του και την ταξιδιάρικη λύρα του, την διάθεσή μας για το νέο soundtrack του καλοκαιριού!

Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς τόσο δισκογραφικά όσο και σε μεμονωμένα live με καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Μανώλης Φάμελλος, οι Omega Vibes, ο Αντώνης Φραγκιαδάκης, ο Δημήτρης Βεριώνης κ.α., ενώ έχει εμφανιστεί σε συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου και ως σολίστ στο Μέγαρο Μουσικής με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Το ταλέντο του αστείρευτο συνεχίζει να ταξιδεύει τους θαυμαστές του ανά τον κόσμο.