Μέλαμπες Ρεθύμνου: Με θέα την πεδιάδα της Μεσαράς και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Το όμορφο χωριό Μέλαμπες, βρίσκεται σε απόσταση 42 χλμ. από το Ρέθυμνο στο δρόμο προς Αγία Γαλήνη, χτισμένο σε υψόμετρο 600 μ.

Νότια βρίσκεται η κατάφυτη από αμπέλια πλαγιά της Βουβάλας σε υψόμετρο 1.000 μέτρων από την κορυφή της οποίας ο επισκέπτης μπορεί να δει όλο το Νότιο Κρητικό Πέλαγος, τα νησιά Παξιμάδια, Γαύδος, και το μεγαλύτερο μέρος των δύο επαρχιών Αγ. Βασιλείου και Αμαρίου καθώς και ολόκληρη την πεδιάδα της Μεσσαράς .

Η λαϊκή αρχιτεκτονική του χωριού με τα ατέλειωτα δαιδαλώδη στενά σοκάκια και τα απλά δυόροφα σπίτια, με τις κλιματαριές στις βεράντες τους, διαμορφώνουν ένα αλλιώτικο περιβάλλον, κατάλληλο να ξεκουράσει τον επισκέπτη, που έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον καφέ, τη ρακή ή το αναψυκτικό του στο κέντρο του χωριού, παρέα με τους φιλόξενους κατοίκους του.

Μέσα στο χωριό υπάρχουν δύο πηγές με τις κουτσουνάρες, που διατηρούν τη γούρνα για το πότισμα των ζώων και τις άλλες , για το πλύσιμο των ρούχων στα παλιότερα χρόνια, μαζί με την πέτρινη σκαλιστή διακόσμηση. Από τις επιγραφές που έχουν στη μετώπη τους πληροφορείται ο επισκέπτης, ότι τα έργα του εξωραϊσμού τους έγιναν από την Κοινότητα Μελάμπων τον Αύγουστο του 1877 για την Πάνω Βρύση και το Σεπτέμβριο του 1879 για την Κάτω Βρύση. Στον αύλειο χώρο της Κάτω Βρύσης μάλιστα υπάρχει ο αιωνόβιος , πανύψηλος πλάτανος, που δάνεισε και το όνομα του σ’όλη τη γειτονιά και μόνιμα προσφέρει την πλουσιοπάροχη σκιά και δροσιά του.

Σ’αυτό τον απλό αλλά πανέμορφο χώρο που δεσπόζει το ασταμάτητο κελάρυσμα του νερού μαζί με τα εκατοντάδες σπουργίτια, που πηγαινοέρχονται στα κλαδιά του πλατάνου και των γύρω δένδρων δημιουργείται ένα περιβάλλον, που αποτυπώνεται πολύ εύκολα στο μυαλό και την καρδιά όλων όσοι επισκέπτονται τις Μέλαμπες.