Μόχλος το γραφικό ψαροχώρι (βίντεο)

To Μόχλος είναι ένα γραφικότατο ψαροχώρι στη βόρεια πλευρά της Σητείας και απέχει από το Ηράκλειο περίπου 135 χιλιόμετρα.
Αποτελεί θέρετρο για όλα τα κοντιά χωριά και προσελκύει πολλούς επισκέπτες καθώς διαθέτει τοπίο σπάνιας και μοναδικής ομορφιάς.

Σπουδαία ευρήματα απέδωσαν οι ανασκαφές από το 1908 μέχρι και σήμερα, που δείχνουν ότι η περιοχή κατοικήθηκε από την πρωτομινωική έως την υστερομινωική περίοδο. Στο απέναντι από τον οικισμό νησάκι που ήταν ενωμένο με τον οικισμό και αποτελούσε μεγάλο Μινωικό κέντρο-λιμάνι ανασκάφηκαν εξαιρετικής σημασίας Μινωικές αρχαιότητες.
Νότιο μέρος ανασκάφηκε μεγάλος Μινωικός οικισμός και στο Βόρειο ερείπια οχυρώσεων Ρωμαϊκού και Βυζαντινού οικισμού. Στον οικισμό που κατοικείτο από τη Νεολιθική περίοδο βρέθηκαν Ρωμαϊκές ιχθυοδεξαμενές, αρχαίο λατομείο, σειρά τάφων με θαυμάσια αγγεία κ.α.

Η μόνη μικρή αμμουδερή παραλία βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, κάτω από τις ταβέρνες. Δύο ακόμη μικρές παραλίες με βότσαλα θα βρείτε κοντά στο μικρό λιμενικό καταφύγιο, στα “Λιμενάρια”.