Σίσι: Το πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό με το φυσικό λιμανάκι

Το παραθαλάσσιο χωριό Σίσι βρίσκεται 37 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο σε μια εύφορη πεδιάδα με ελαιώνες και σε απόσταση περίπου 24 χιλιομέτρων από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Το χαρακτηριστικό του είναι το φυσικό λιμάνι στο κέντρο του χωριού, που θυμίζει μικρή κλειστή λιμνοθάλασσα. Έχει γραφικά στενά και όμορφες ψαροταβέρνες, που περιβάλλονται από βραχώδεις παραλίες.
Το κλίμα της περιοχής ανήκει στην μεσογειακή κλιματολογική ζώνη που προσδίδει τον κύριο κλιματικό χαρακτήρα της, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως εύκρατος.

Η περιοχή κατοικούνταν από την μινωική εποχή, πράγμα που αποδεικνύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα στον λόφο Κεφάλι.Η Βέλγικη Αρχαιολογική Σχολή και το πανεπιστήμιο της Leuven, υπό τον καθηγητή Jean Driessen, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πραγματοποιεί ανασκαφές, οι οποίες έφεραν στο φως μία μικρή μινωική πόλη και ένα νεκροταφείο.Σύμφωνα με τις έρευνες, η περιοχή διοικούνταν από το ανάκτορο των Μαλίων και βρισκόταν σε θέση μεγάλης στρατηγικής και εμπορικής σημασίας.Αργότερα, το Σίσι λειτουργούσε ως το επίνειο του Βραχασίου, απ’ όπου γινόταν η μεταφορά των αμυγδάλων, βασικού εξαγωγικού προϊόντος ολόκληρου του Μεραμβέλλου.Κατά την επανάσταση του 1821 υπήρξε καταφύγιο αγωνιστών και το φυσικό λιμανάκι του χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά πολεμοφοδίων.

Το Σίσι, στο οποίο υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, ενδείκνυται για ήρεμες, οικογενειακές στιγμές χαλάρωσης ενώ η απαράμιλλη ομορφιά του είναι σίγουρο ότι αφήνει πολλές όμορφες εικόνες στη μνήμη όσων το επισκέπτονται.

Με πληροφορίες από wikipedia