Άγιος Μύρωνας – Το χωριό με την πανοραμική θέα

Ο Άγιος Μύρωνας που απέχει μόλις 18 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, είναι ένα πανέμορφο κεφαλοχώρι, κτισμένο σε υψόμετρο 440 μέτρων με πανοραμική θέα από όλα τα σημεία του.
Το όνομα της κωμόπολης προέρχεται από τον χωριανό μάρτυρα, επίσκοπο Κνωσού(?) και Γορτύνης, Μύρωνα (3ος αιώνας) που μαρτύρησε στους διωγμούς του Δέκιου (249 – 251) και είναι ο πολιούχος της. Ο τάφος του βρίσκεται σε σπηλαιώδη σκήτη στη δυτική πλευρά του υψώματος που είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου.

Με το όνομα Άγιος Μύρων το χωριό συναντιέται σε βενετσιάνικα έγγραφα του 1281 για πρώτη φορά και έκτοτε σε αρκετά έγγραφα και σε όλες τις απογραφές από το 1577 μέχρι σήμερα.
Η σπουδαία πολεοδομική εικόνα του χωριού (ιστορικά κτίρια, θαυμάσια αρχιτεκτονικά οικοδομήματα προγενέστερων εποχών, κ.λπ.) καταστράφηκε ολοσχερώς από το σεισμό του 1856. Η καταστροφή του ολοκληρώθηκε από τον Ρεσίτ Πασά Ηρακλείου στις 4 Νοεμβρίου 1866 (σύληση εκκλησιών, καταστροφή του τάφου του Αγίου, πυρπόληση του χωριού, κ.λπ.).

Παρ’ όλες τις καταστροφές που υπέστη η κωμόπολη ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί με τα δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με πιο χαρακτηριστικά τον τρίκλιτο μεγαλοπρεπή ναό του πολιούχου, το εντυπωσιακό ρολόι του σχολείου, τις πέτρινες κρήνες (1906), θα «ακούσει» μύθους και παραδόσεις (απολιθωμένος Δράκος), θα «αφουγραστεί» την ιστορία του.

Θα απολαύσει εκτός από την υπέροχη θέα, πλούσια παραδοσιακά εδέσματα από αγνά τοπικά προϊόντα στα εστιατόρια και καφενεία, θα γευθεί τοπικό κρασί «Ολυμπία», ενώ μπορεί να ομορφύνει τις διακοπές του επιλέγοντας ένα από τα εξαιρετικά αγροτουριστικά καταλύματά του.
Ο επισκέπτης, μπορεί ακόμα να επισκεφθεί το εκθεσιακό κέντρο και το Πνευματικό κέντρο , καθώς και τους 10 ναούς της κωμόπολης και τη σκήτη του Αγίου με το αγίασμα.
Ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος οργανώνει κάθε χρόνο στις 7 και 8 Αυγούστου ωραίες εκδηλώσεις προς τιμή του πολιούχου Αγίου Μύρωνα, καθώς και πολύ ενδιαφέρουσες πολυήμερες εκδηλώσεις «Ραύκεια» (1 – 8 Αυγούστου) που έχουν καταστεί πολιτιστικός θεσμός για την περιοχή.