Πυργού Ηρακλείου – Το παραδοσιακό χωριό με την υπέροχη θέα στον ανατολικό Ψηλορείτη

Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων περίπου από την πόλη του Ηρακλείου και ένα χιλιόμετρο νοτιότερα από τον Άγιο Μύρωνα βρίσκεται το χωριό Πυργού, σε μια θέση που προσφέρει υπέροχη θέα προς τα Κρουσανιώτικα βουνά και τον ανατολικό Ψηλορείτη.

Η Πυργού είναι παραδοσιακό χωριό οχυρωματικού τύπου με περίμετρο παλαιών, πετρόχτιστων κτιρίων και σημαντικό αριθμό μνημείων αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, όπως οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Γεωργίου και οι αλευρόμυλοι της περιοχής Καζόλα.

Κι άλλα σημαντικά ιστορικά και αρχαιολογικά σημεία σώζονται στο χωριό όπως η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με έμβλημα των Φραγκισκανών καθολικών μοναχών (1601), η ανακαινισμένη εκκλησία της Παναγίας (ίσως του 10 ου ή 11ου αιώνα) που πυρπόλησαν οι Οθωμανοί το 1866, η εκκλησία του Άη Γιώργη του Μεσαμπελίτη στη θέση Σκεπαστά που στον περίβολό της σώζονται πατητήρια, δοχεία και πήλινοι αγωγοί για την διοχέτευση του μούστου στις κρασαποθήκες οι οποίες βρισκόταν 500 μέτρα νοτιοδυτικά του χωριού.
Το πανηγύρι του χωριού γίνεται στις 15 Αυγούστου και είναι αφιερωμένο στην γιορτή της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου). Προηγείται όμως εκδήλωση του Πολιτιστικού συλλόγου στις 12 και 13 Αυγούστου όπου προσφέρονται παραδοσιακά νηστίσιμα φαγητά.
Παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα μπορεί να απολαμβάνει καθημερινά ο επισκέπτης στο παραδοσιακό στέκι εστίασης – εστιατόριο και στα καφενεία του χωριού.