Αστερούσια Όρη – Η …κατοικία των γυπαετών

Τα Αστερούσια, είναι μια χαμηλή οροσειρά που εκτείνεται στα νότια του Νομού Ηρακλείου ανάμεσα στην πεδιάδα της Μεσσαράς και στο Νότιο Κρητικό πέλαγος ανατολικά των Ματάλων, με την υψηλότερη κορυφή της να έχει υψόμετρο 1.231 μέτρα και ονομάζεται Κόφινας.

Στο βουνό υπάρχουν πολλά φαράγγια με σπουδαιότερο το Αγιοφάραγγο, η ονομασία του οποίου οφείλεται στο μοναχισμό που ασκούνταν στο παρελθόν μέσα στα αναρίθμητα μικρά σπήλαια που υπάρχουν κατά μήκος των δύο πλευρών του.
Η περιοχή των Αστερουσίων είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, καθώς η περιοχή έχει οικολογική και αρχαιολογική σπουδαιότητα. Εκεί υπάρχει ο υπό εξαφάνιση γυπαετός. Άλλα σημαντικά αρπακτικά που συναντώνται στην περιοχή είναι το όρνιο (Gypus fulvus), ο χρυσαετός (Aquila chrysaetos), ο σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus) και ο πετρίτης (Falco peregrinus). Το καλοκαίρι εμφανίζεται και ο μαυροπετρίτης (Falco eleonorae).
Τα Δυτικά Αστερούσια, μία περιοχή από το Αγιοφάραγγο μέχρι τον Κόκκινο Πύργο, έκτασης 27,27 τ.χλμ., είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000.