Αργυρούπολη – Εκεί που η φύση … συναντά το Θεό

Η Αργυρούπολη  που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός μέσης πολιτιστικής αξίας, βρίσκεται σε υψόμετρο 260 μέτρων και η απέχει από το Ρέθυμνο περίπου 25 χιλιόμετρα.

Το  2008 έλαβε βραβείο «καθαρότερου οργανωμένου παραδοσιακού οικισμού» από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνης, με την χλωρίδα της περιοχής να είναι μοναδική.

Στην Αργυρούπολη ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Πηγές απ’  όπου πηγάζει ο ποταμός Mουσέλας. Τα τρεχούμενα νερά μέσα στο πράσινο, οι ταβέρνες μέσα στα πλατάνια και η ηρεμία μέσα στη φύση σε κάνουν να νιώθεις πραγματικά ότι… αγγίζεις το Θεό. Το νερό αναβλύζει από σπηλιά η οποία βρίσκεται μέσα στο εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης, μέσα σε μια ένα καταπράσινο περιβάλλον γεμάτο καταρράκτες.

Το χωριό της Αργυρούπολης στέκεται εκεί όπου βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η πόλη Λάππα  της οποίας το όνομα κατά το Μεσαίωνα μετατράπηκε σε Στίμπολις, από την έκφραση «στην πόλη». Αργότερα έμεινε γνωστό απλά ως Πόλις. Το σημερινό του όνομα τοο έλαβε κατά το 19ο αιώνα.

Λίγο πιο πέρα από το χωριό μπορεί κανείς να επισκεφτεί μια αρχαία νεκρόπολη, καθώς και ένα δέντρο το οποίου η ηλικία είναι μερικών αιώνων καθώς και παλαιούς μύλους που βρίσκονται στην περιοχή.

Ο ναός των Πέντε Παρθένων (έξω από το χωριό, μικρή ορθογωνικού σχήματος εκκλησία τμηματικά λαξευμένη στο φυσικό βράχο  της Αργυρούπολης (εορτάζει Τρίτη του Πάσχα) είναι ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της δυτικής Κρήτης, με μακρά λατρευτική παράδοση.

Υπάρχουν ακόμα οι εκκλησίες: η Παναγία (δίκλητη, με διαφορετικού μήκους κλίτη, με νάρθηκα και στα δύο και ίχνη τοιχογραφιών), ο Άγιος Ιωάννης ( μικρή εκκλησία λαξευμένη στο βράχο των πηγών της Αγίας Δύναμης), Αγία Κυριακή (μικρή εκκλησία με υπολείμματα τοιχογραφιών που περιλάμβανε και τμήμα τουβλόχτιστου ρωμαϊκού κτιρίου) και ο Άγιος Νικόλαος (έξω από το χωριό, με υπολείμματα από 13 τοιχογραφίες).

Πολλοί τουρίστες αλλά και ντόπιοι που επισκέπτονται την Αργυρούπολη για το μοναδικό περιβάλλον και τις ταβέρνες της, συνδυάζουν την περιήγηση τους με ένα απολαυστικό μπάνιο στην παραλία της Επισκοπής που βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά από το χωριό.

Ένας απίστευτος προορισμός που σίγουρα οι εικόνες του θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό όσων τον επισκεφθούν.