Καλοί Λιμένες: Η αέρινη γαλήνη του Νότιου Κρητικού Πελάγους

Οι Καλοί Λιμένες είναι παράλιος οικισμός του νομού Ηρακλείου στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Η απόστασή του από την πόλη του Ηρακλείου είναι 77 χιλιόμετρα. Απέναντι από το λιμάνι και λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα υπάρχει η νησίδα «Απόστολος Παύλος» την οποία οι ντόπιοι ονομάζουν μικρό νησί, και στην οποία υπάρχουν εγκαταστάσεις για τον ανεφοδιασμό ποντοπόρων πλοίων. Μια δεύτερη νησίδα σε απάσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων νοτιοδυτικά της πρώτης είναι γνωστή ως «μεγάλο νησί» η «μπομπιανό νησί». Επίσης, σε κοντινό λόφο είναι χτισμένη εκκλησία αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο. Την έχτισε το 1911 ο Χατζή Κωστή Καρτεράκης, καταγόμενος από την Πόμπια. Εκκλησία εμφανίζεται ακριβώς στην ίδια θέση σε ενετικούς χάρτες του 1700. Δίπλα στο ναό υπάρχει μικρή σπηλιά, στην οποία σύμφωνα με την παράδοση, διέμεινε ο Απόστολος Παύλος.

Οι παραλίες στη γύρω περιοχή είναι γνωστές με τα ονόματα: Μακριά άμμος (ή Αρμυρίκια, ή Δεντρά, ή Σισσαμόλακος), Ψιλή Άμμος, Καραβόβρυση, Στενά. Έυκολη πρόσβασή μέσω θαλάσσης έχει κανείς στο Αγιοφάραγγο, στο Μάρτσαλο αλλά και στο Τραχύλι κοντά στο ακρωτήριο Λίθινον.

Παραλία Μακριά Άμμος

Η ονομασία του χωριού είναι αρχαιότατη και μάλιστα αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων (27,8), διότι στο σημείο αυτό αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος, όταν μεταφερόταν στη Ρώμη.
Θα μαγευτείτε από τις πανέμορφες παραλίες της περιοχής. Όπως υπονοεί και το όνομα τους, η θάλασσα στους Καλούς Λιμένες είναι σχεδόν πάντα ήρεμη και αποπνέει μια αέρινη γαλήνη.