Δαφνές: Το ξακουστό κεφαλοχώρι με το μοναδικής ποιότητας κρασί

Οι Δαφνές είναι ένα πλούσιο κεφαλοχώρι της Περιφέρειας Ηρακλείου και απέχει περίπου 18 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Χτισμένο σε υψόμετρο 320 μέτρων διαθέτει φυσική ομορφιά.
Βρίσκονται για πρώτη φορά σε συμβολαιογραφικό έγγραφο του 1271 αλλά και σε αρκετά κατοπινά έγγραφα του Δουκικού Αρχείου Ηρακλείου. Σε όλες τις απογραφές μετέπειτα που γίνεται η καταγραφή του, γίνεται ιδιαίτερα αναφορά στο περίφημο «δαφνιανό κρασί» και «δαφνιανό ελαιόλαδο», το οποίο φημίζεται από το 13ο αιώνα.

 

Στο κέντρο της πλατείας των Δαφνών υπάρχει ηρώο «στη μνήμη των πεσόντων», στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει την ιστορία του χωριού.
Το λατρευτικό «Σπήλαιο της Αγίας Άννας», ο υπέροχος «Κρητικός Δρυς» και η πηγή «Τσιγκουρή» είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα των Δαφνών.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί το κτίριο της παλιάς «Φάμπρικας», στο οποίο στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού καθώς και το εργαστήριο κατασκευής και επιδιόρθωσης παραδοσιακών οργάνων.

Παραδοσιακές ταβέρνες και ουζερί υπάρχουν άφθονα στις Δαφνές, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει γνήσιες παραδοσιακές νοστιμιές.
Οι Δαφνές έχουν ξεπεράσει ακόμα και τα όρια της Ελλάδας, καθώς κάθε χρόνο διοργανώνεται η περίφημη «Γιορτή Κρασιού» η οποία διαρκεί αρκετές ημέρες με άφθονο κρασί, κρητικό παραδοσιακό γλέντι και καλό φαγητό.

φωτογραφίες: rural-heraklion.gr