Μελίνα Μερκούρη: Η γυναίκα, η ηθοποιός, η ερμηνεύτρια, η πολιτικός

Δικά της Λόγια
«Δεν έχω σύστημα στη ζωή μου. Μπορώ να ζήσω με μια δεκάρα ή με εκατομμύρια. Τα πράγματα δεν με νοιάζουν. Με νοιάζουν οι άνθρωποι.» (συνέντευξη στον Bryan Buckingham, 1962)

«Εγώ γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο Παττακός γεννήθηκε φασίστας και θα πεθάνει φασίστας».(1967)

«Η Ελλάδα που ξανάρχισε (μετά την πτώση της δικτατορίας) δεν ήταν η Δημοκρατία του Περικλέους αλλά μια Ελλάδα που έμοιαζε με την Ακρόπολη. Όλα ετοιμόρροπα και που στέκονται όρθια μόνο χάρη στις σκαλωσιές.»(συνέντευξη στο περιοδικό F.Magazine,1978)

«Όταν πρόκειται για την Ελλάδα γίνομαι η μεγαλύτερη ζητιάνα του κόσμου!» (συνέντευξη στον Γιώργο Λιάνη, 1985)

«Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη κι ότι θα γίνουμε ανθρωπάκια που θέλουν να καλοπεράσουν, θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή. Κι ότι εμείς οι Έλληνες ακόμη θα χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα» (συνέντευξη στον Γιώργο Δουατζή, 1990)

«Νόμιζα ότι φοβόμουν την αρρώστια, δεν είναι αυτό. Φοβάμαι να μην με αγαπάνε πια.» (συνέντευξη στον Γιώργο Δουατζή, 1990)

«Δεν υπάρχει πιο μεγάλο κομπλιμέντο για μένα, όταν με σταματάνε στο δρόμο και μου λένε Μελίνα μας. Βρίσκω ότι είναι το πιο τρυφερό πράγμα που μου έχει συμβεί, ότι είμαι το κτήμα όλων.»(συνέντευξη στον Γιώργο Δουατζή, 1990)

«H Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα αυτό είναι. Η κληρονομιά της. Αυτό είναι η περιουσία της. Kι αν το χάσουμε αυτό, δεν είμαστε τίποτα.» (συνέντευξη στον Γιώργο Δουατζή, 1990)

«Δεν προσποιήθηκα. Η προσποίηση για μένα είναι κάτι χυδαίο. Απλά και μόνο έζησα όπως ήθελα. Χωρίς να υπολογίσω τίποτα και κανέναν.»

«Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα (του Παρθενώνα) πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ».(1994)

«Από τη ζωή ως το θάνατο, ένα τσιγάρο δρόμος.» (1994)

Για την Μελίνα Μερκούρη, ό,τι κι αν γράψει κανείς θα είναι πολύ λίγο. Κι επειδή δεν θέλουμε να κουράσουμε τους αναγνώστες μας, απλά μια μικρή αναφορά, καθώς η Μελίνα όλων, υπήρξε αντιπροσωπευτικό δείγμα Ελληνίδας γυναίκας. 

Η Μαρία Αμαλία «Μελίνα» Μερκούρη, Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός, καταγόταν από φημισμένη οικογένεια πολιτικών και γεννήθηκε στην Αθήνα.

Άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης, την Κυριακή 6 Μαρτίου του 1994.
Η σορός της έφτασε στην Ελλάδα στις 8 Μαρτίου του 1994 και τέθηκε σε διήμερο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος. Την Πέμπτη 10 Μαρτίου του 1994 ψάλλεται η νεκρώσιμος ακολουθία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και αμέσως μετά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τη συνοδεύουν ως το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Στην κηδεία της συγκεντρώθηκε ίσως ο περισσότερος κόσμος, μετά από την πάνδημη κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου κατά την διάρκεια της δικτατορίας (Νοέμβρης του 1968). Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΥΝΑΙΚΑ….