Κώστας Χειλάς: «Κρήτη για μένα σημαίνει ζωή, χαρά, γλέντι και αξία στην παράδοση»

O Kώστας Χειλάς, είναι ένας εκπληκτικός Kρητικός καλλιτέχνης, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από αγαπητό μουσικό παιχνίδι, κλέβοντας τις καρδιές και τις εντυπώσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, γιατί κατάφερε με την εκφραστικότητα και την ερμηνεία του, να «μεταφέρει» το νησί της Κρήτης μέσα από ένα πλατό, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μας έδωσε τη χαρά να μιλήσει στο Unique Creta…

– Κώστας Χειλάς. Ενας καλλιτέχνης της κρητικής μουσικής που δίνει πολλά σε αυτήν χρόνια τώρα. Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς για να σας γνωρίσει καλύτερα το ευρύ κοινό.
Είμαι ο Κώστας Χειλάς. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηράκλειο Κρήτης. Κατάγομαι από την Ιεράπετρα, είμαι παντρεμένος και έχω δύο παιδιά.

– Γίνατε περισσότερο γνωστός σε όλη την Ελλάδα και οχι μόνο, από κάποιο γνωστό, διαγωνισμό ταλέντων σε μεγάλο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης. Τι άφησε σε εσάς αυτή η εμπειρία;
Η εμπειρία ήταν υπέροχη, γνώρισα άτομα με ίδιους στόχους και όνειρα. Νιώθω πολύ γεμάτος από αυτό το μουσικό ταξίδι και θα έχω να θυμάμαι μόνο όμορφες στιγμές.

– Ολοι πιστεύαμε ότι σε αυτό τον διαγωνισμό θα ήσασταν εσείς ο νικητής, με την απίστευτη μελωδικότητα της φωνής σας αλλά και την ερμηνεία σας. Παρόλα αυτά είστε νικητής έτσι κι αλλιώς, αφού εκπροσωπήσατε την Κρήτη με τον καλύτερο τρόπο. Εχετε να προσθέσετε κάτι σε αυτό;
Σας ευχαριτσώ πολύ για τα όμορφα λόγια σας. Πιστεύω ότι όλοι όσοι βρέθηκαν σε αυτό το παιχνίδι είναι νικητές. Και μόνο που πήρα τόση αγάπη από τον κόσμο, μου αρκεί για να νιώθω νικητής.

– Πότε ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με την κρητική μουσική και ποιές είναι οι συνεργασίες που έχετε κάνει;
Άρχισα να μαθαίνω λύρα στα 14 χρόνια μου, με δάσκαλο το Νίκο Ρινακάκη. Στα 19 μου άρχισα να παίζω επαγγελματικά στο πλάι του Μανώλη Τιτάκη, ο οποίος μου έδωσε την ευκαιρία να εξελίξω τις ικανότητές μου στη λύρα. Στην πορεία της καριέρας μου συνεργάστηκα με τους Σάββα και Στέλιο Νικολιδάκη, Νίκο Κουτάντο, Γιώργο Φλουρή, Νίκο Δασενάκη, Στέλιο Τιτάκη και πολλούς άλλους. Αυτό τον καιρό έχω στο πλάι μου ένα πολύ καλό και έμπειρο μουσικό και λαουτιέρη, τον Γιώργο Κατσουλιέρη.

– Τα σχέδια και τα όνειρα σας για το μέλλον
Στο άμεσο μέλλον, θα ήθελα να καταφέρω να ασχολούμαι μόνο με την μουσική. Τα σχέδια μου είναι να ηχογραφήσω τα δικά μου τραγούδια τα οποία είναι αρκετά. Μάλιστα αυτό τον καιρό ετοιάζεται ένα τραγούδι, σε συνεργασία με τον Πάνο Μουζουράκη.

– Τι σημαίνει για σας η Κρήτη
Κρήτη για μένα σημαίνει ζωή, χαρά, γλέντι και αξία στην παράδοση.

Ελένη Δ. Μπουχαλάκη