Πετροκέφαλο – Άλλο ένα παραδοσιακό χωριό της Κρήτης

Το Πετροκέφαλο, άλλο ένα όμορφο και παραδοσιακό χωριό της Κρήτης, βρίσκεται στο 16ο χιλιόμετρο προς Άγιο Μύρωνα, χτισμένο σε υψόμετρο 340 μέτρων και ανήκει στο Δήμο Ηρακλείου.
Η ιδιαιτερότητα του σχήματος του λόφου πάνω στον οποίο είναι χτισμένο (έχει τη μορφή ανθρώπινου κεφαλιού), θεωρείται ότι έδωσε ονομασία του χωριού, ή κατ’ άλλη εκδοχή, ο οικισμός ονομάστηκε έτσι από τον πρώτο οικιστή του, Πέτρο, ιδιοκτήτη του λόφου.

Για πρώτη φορά το όνομα του χωριού συναντιέται σε συμβολαιογραφικά έγγραφα του 13ου αιώνα και σε κατοπινά του Δουκικού Αρχείου του Χάνδακα. Καταγράφεται με το ίδιο περίπου σημερινό του όνομα (Petrokefalo ή Petrokefala) σε όλες τις απογραφές από το 1577 μέχρι και σήμερα.

Το χωριό υπέστη την οργή του Εγκέλαδου το 1856 (όπως και πολλά άλλα χωριά της περιφέρειας) και καταστράφηκε ολοσχερώς, χάνοντας την όμορφη παλαιότερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Γρήγοραόμως ανοικοδομήθηκε με νεότερα βέβαια κτίσματα που παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία του 19ου αιώνα.

Πολιούχος του χωριού είναι ο ναός της Παναγίας που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου οπότε οργανώνεται πανηγύρι με καλό παραδοσιακό γλέντι από τον Μορφωτικό Σύλλογο του χωριού, ο οποίος αναπτύσσει και διάφορες άλλες πολιτιστικές δράσεις.
Στο Κέντρο εστίασης και στο καφενείο του χωριού μπορείτε να απολαύσετε γραφικές παραδοσιακές στιγμές ξεκούρασης και κρητικής φιλοξενίας.