Βάι – Το φοινικόδασος με την απαράμιλλη ομορφιά

Το Βάι, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Κρήτη και μια από τις πιο ιδιαίτερες τοποθεσίες στη Μεσόγειο, βρίσκεται σε απόσταση 165 χιλιομέτρων περίπου από την πόλη του Ηρακλείου και 24 χιλιόμετρα από τη Σητεία, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες για το μοναδικό του φοινικόδασος και για την αμμώδη παραλία του με τα καταγάλανα νερά.

Το όνομα της περιοχής Βάι προέρχεται από την ελληνική λέξη «βάγια» που είναι το όνομα για τα φοινικόδεντρα.

Την τοποθεσία του Βάι την «ανακάλυψαν» οι χίπις που εκδιώχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από τα Μάταλα και αναζητώντας νέο καταφύγιο, βρέθηκαν στην περιοχή. Την δεκαετία του 1980 όμως το Βάι κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή και φέρει τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρόλο που το Βάι δεν είναι το μοναδικό φοινικόδασος στην Κρήτη (Πρέβελη, Πλακιάς, Αγιος Αντώνιος), είναι όμως το μεγαλύτερο και με μια μοναδικού κάλλους τροπική ομορφιά.

Η  βιοποικιλότητά του επίσης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς πολλά αποδημητικά πουλιά σταματούν στην περιοχή  στο ταξίδι τους προς και από την Αφρική.

Αξίζει να πούμε ότι το δάσος στο Βάι προστατεύεται επίσης από τη Δασική Υπηρεσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και ως «ειδικά προστατευόμενη περιοχή» σύμφωνα με το πρωτόκολλο 4 της σύμβασης της Βαρκελώνης για τις προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου, απαγορεύεται το κάμπινγκ και η κατασκήνωση ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα θέτει σε κίνδυνο και μολύνει το περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Στην παραλία του Βάι υπάρχουν οι υποδομές για θαλάσσια σπορ καθώς και μια καφετέρια για να ξεκουράζονται οι επισκέπτες.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι στο Βάι δεν υπάρχουν ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, αλλά ο επισκέπτης μπορεί να μείνει στο Παλαίκαστρο 10 χιλιόμετρα νότια από το Βάι ή σε κάποιο από τα πολύ όμορφα ξενοδοχεία που διαθέτει η Σητεία.