Νίκος Ξυλούρης – Ο “αρχάγγελος” της Κρήτης (1936 – 1980) (σπάνιο βίντεο)

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε στα Ανώγεια Ρεθύμνου και σε ηλικία μόλις πέντε ετών, είδε τους Γερμανούς κατακτητές να εισβάλλουν στο χωριό του και να το καίνε.
Τα πρώτα χρόνια τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συγχωριανούς του ήταν πολύ δύσκολα κι έτσι ο ίδιος αποφάσισε να φύγει για το Ηράκλειο με σκοπό να φοιτήσει σε σχολείο.

Η κλίση του όμως στη μουσική φάνηκε αμέσως, αφού μόλις είδε κάποιον συγγενή του να παίζει λύρα, η σκέψη του για να μάθει κι εκείνος αυτό το μουσικό όργανο, ήταν το μόνο που τον απασχολούσε. Σε ηλικία μόλις 10 ετών αποκτά την πρώτη του λύρα, σταμάτησε το σχολείο στην Γ’ Δημοτικού και έπειτα από ενάμιση χρόνο κοντά στον λυράρη Λεωνίδα Κλάδο, ξεκίνησε δειλά την πορεία του, αρχικά με σκοπό να βγάζει τα προς το ζειν, παίζοντας λύρα σε γάμους, βαφτίσια και γιορτές σε όλο το νησί της Κρήτης.

Σε ηλικία 17 χρονών άφησε μόνιμα το χωριό του τα Ανώγεια και έμεινε στο Ηράκλειο, βρίσκοντας δουλειά σε ένα κέντρο, έχοντας ταυτόχρονα αντιμέτωπους τους χορούς της εποχής (βαλς, ταγκό, σάμπα κλπ), αλλά και τους επώνυμους τότε λυράρηδες που δεν τον είχαν δει με καλό μάτι. Οι φίλοι του όμως τον βοήθησαν οργανώνοντας γλέντια και το όνομα του άρχισε να γίνεται αργά αλλά σταθερά, γνωστό στο ευρύ κοινό.

Τη γυναίκα της ζωής του, την Ουρανία του, (Ουρανία Μελαμπιανάκη), την συνάντησε τυχαία σε μια αποκριάτικη γιορτή και ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Επί ένα χρόνο της έκανε κατνάδες κάτω από το παράθυρο της χωρίς ποτέ να μιλήσουν μεταξύ τους, καθώς η ταξική διαφορά που τους χώριζε ήταν μεγάλη. Τελικά στις 21 Μαϊου του 1958 αποφάσισαν να κλεφτούν και παντρευτούν κρυφά, και καρπός του έρωτα τους ήταν δύο παιδιά, ο Γιώργης και η Ρηνιώ.

Η ανοδική του πορεία συνεχίστηκε, με απώτερο σκοπό του Νίκου Ξυλούρη τα τραγούδια της Κρήτης να βγουν έξω από τα σύνορα του νησιού. Και το πέτυχε όταν τον Νοέμβριο του 1958 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στην εταιρεία Odeon με τίτλο “Μια μαυροφόρα όταν περνά”, ο οποίος έκανε μεγάλη επιτυχία βοηθώντας τον να βγάλει κι άλλους δίσκους και πλέον να αρχίσει ν’ ανεβαίνει το δρόμο για την κορυφή της δόξας.

Το κράτος τον επέλεξε το 1966, σε ένα διαγωνισμό δημοτικής μουσικής που έγινε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας που πήρε το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε δεκάδες συγκροτήματα από όλο τον κόσμο, για την εξαιρετική ερμηνεία του στο συρτάκι το οποίο έπαιξε με τη λύρα του.
Η λαμπρή του καριέρα είχε ήδη αρχίσει με μια σειρά μεγάλων επιτυχιών που ακολούθησαν στην πορεία. Ο Νίκος Ξυλούρης στάθηκε δίπλα σε πολύ μεγάλους καλλιτέχνες. Κατά τη διάρκεια της πορείας του στο τραγούδι, ερμήνευσε Μαρκόπουλο, Ξαρχάκο, Χάλαρη, Λεοντή, Ανδριόπουλο, Γκάτσο, Σεφέρη, Σολωμό, Κινδύνη, Ρίτσο, Φέρρη και άλλους.

Ο “αρχάγγελος” της Κρήτης όμως, έπαψε να πετά, όταν στις 8 Φεβρουαρίου του 1980, σε ηλικία μόλις 44 ετών. Είχε πολλά να δώσει ακόμα, όμως τα τραγούδια του μένουν και θα μένουν πάντοτε στις καρδιές όλων στα πέρατα της Γης…