Ο μεγάλος βιολάτορας της Κρήτης Γιώργος Αβυσσινός (βίντεο)

Ο Γιώργος Σφακιανάκης (Αβυσσινός), γεννήθηκε στο Σκαλάνι και το παρατσούκλι Αβυσσινός του το είχε δώσει ο δάσκαλος του επειδή ήταν μελαχροινός.
Από πολύ μικρή ηλικία ο Αβυσσινός ασχολήθηκε με τη μουσική και σε ηλικία μόλις 15 ετών ήδη έπαιζε βιολί με μεγάλη μαεστρία στο καφενείο που διατηρούσε ο πατέρας του στο Σκαλάνι.

Αυτοδίδακτος, μεγάλος βιολάτορας, υπηρέτησε την Κρητική μουσική πάνω από 45 χρόνια. Μερικοί δίσκοι από τους πολλούς που ηχογράφησε είναι οι: “Νυχτοξημερώματα”, “Κοντυλιές και τραγούδια της Κρήτης με τον Αβυσσινό” και πολλοί άλλοι.
Για την προσφορά του στην κρητική μουσική ο Γιώργος Αβυσσινός είχε τιμηθεί απόι τον Δήμο Ηρακλείου καθώς και από τον Δήμο Χανίων και Ρεθύμνης.

Επίσης, είχε τιμηθεί από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής τον Νοέμβριο του 1982, από τον σύλλογο Κρητικής μουσικής νομού Χανίων “ο Χάρχαλης” στις 12/1/1989, από τον σύλλογο “Κρητική Μούσα” των Αθηνών τον Νοέμβριο 1979, Παν-Καλοχωριανή ένωση “Το Ίστρον” στις 26 Ιουλίου, πολιτιστικό σύλλογο Δαφνών το 1999, τον δήμο Μαλλίων στις 3/9/1999 Παγκρήτιο Σύλλογο Kαλλιτεχνών Κρητικής μουσικής στις 8 Μαρτίου 1999 κ.α.
Οι εμφανίσεις του σε Ευρώπη Αμερική και Καναδά ήταν πολλές και πάντοτε με μεγάλη επιτυχία.
Το 2015 αποχαιρέτησε τη γεννέτειρα του το Σκαλάνι μα το βιολί του είναι ακόμα κάπου εκεί και περιπλανάται, μέσα από τα χέρια του γιού του Κωστή Αβυσσινού, ο οποίος συνεχίζει άξια την παράδοση του πατέρα του.