Φαράγγι Σαμαριάς – Το απόλυτο φυσικό κάλλος

Το Φαράγγι της Σαμαριάς που βρίσκεται στο νομό Χανίων είναι το μεγαλύτερο της Κρήτης και σε μήκος (18 χλμ.) το μεγαλύτερο της Ευρώπης και γνωστό παγκοσμίως.  Ανοίγει γύρω στα μέσα Απριλίου και κλείνει τέλος Οκτωβρίου.

Για να φθάσετε στο φαράγγι της Σαμαριάς, εάν έχετε δικό σας αυτοκίνητο ακολουθείτε την Εθνική Οδό Ηρακλείου-Χανίων και από εκεί σας οδηγούν ταμπέλες . Η χιλιομετρική του απόσταση από το Ηράκλειο είναι περίπου 160 χλμ.

Σε καθημερινή βάση όμως, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διοργανώνονται εκδρομές από ταξιδιωτικά γραφεία ή τουριστικά πρακτορεία, τα οποία μπορούν να σας παραλάβουν και από το ξενοδοχείο της διαμονής σας. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για οργανωμένη εκδρομή το κόστος της οποίας κυμαίνεται περίπου στα 50 ευρώ /άτομο μετ’ επιστροφής και μαζί με την ξενάγηση και η πεζοπορία διαρκεί από 6-8 ώρες.

Το όνομά του, το φαράγγι της Σαμαριάς, το οφείλει στο χωριό Σαμαριά , το οποίο με τη σειρά του ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της Οσίας Μαρίας του 14ου αιώνα, η εκκλησία της οποίας βρίσκεται εκεί και σώζεται μέχρι σήμερα με πολλές τοιχογραφίες και εικόνες . Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την εποχή της  Τουρκοκρατίας, το χωριό Σαμαριά, χρησιμοποιούνταν ως κρησφύγετο.  Το πλάτος του φαραγγιού εκτείνεται από 150 έως 3 μέτρα που αποτελεί το στενότερο σημείο του και ονομάζεται «Πόρτες». Η διαδρομή για το Φαράγγι αρχίζει από τον Ομαλό, στο σημείο Ξυλόσκαλο, σε υψόμετρο περίπου 1.200 μ.

Για την πεζοπορία στο φαράγγι Σαμαριάς πρέπει να υπάρχει κατάλληλη ενδυμασία με ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, σκληρά παπούτσια και οπωσδήποτε αντηλιακό. Καλό θα ήταν να κρατά ο επισκέπτης μαζί του και ελαφρύ γεύμα.  Ο εφοδιασμός νερού δεν χρειάζεται καθώς σε όλο το μήκος του φαραγγιού υπάρχουν πηγές με καθαρό πόσιμο νερό, καθώς και τουαλέτες.  Όλο το μονοπάτι έχει πολύ καλή σήμανση και είναι το πιο περπατημένο μονοπάτι στην Ελλάδα.

Η σπανιότητα των φυτών και των άγριων βοτάνων που φυτρώνουν στο φαράγγι της Σαμαριάς όπως το άγριο δίκταμο και τα αγριολούλουδα είναι εκπληκτική, και το πιο γνωστό από τα ζώα που βρίσκουν καταφύγιο εκεί είναι ο κρητικός αίγαγρος (κρι-κρι), καθώς και άλλα ενδημικά πουλιά και διάφορα ζώα.

Οι εναλλαγές κατά τη διάρκεια της διαδρομής είναι πολλές και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και λίγο μετά τη μέση της διαδρομής   υπάρχει  ρυάκι που μπορεί ο οδοιπόρος να ξεκουραστεί και να απολαύσει δροσερό νερό.    Επειτα από ένα χιλιόμετρο πεζοπορίας, ο επισκέπτης συναντά το μικρό γραφικό χωριό Αγία Ρούμελη που αποτελεί και το τέλος της διαδρομής. Εκεί η θέα του Λιβυκού πελάγους  είναι μαγική και ο επίλογος από το πέρασμα του πασίγνωστου φαραγγιού, μπορεί να κλείσει με την πιο δροσερή βουτιά σε καταγάλανα νερά.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Αστυνομικό Τμήμα Τουρισμού Χανίων: +003028210 53333

Λιμεναρχείο Χώρας Σφακίων: +003028250 91292

Μουσείο Ξυλόσκαλου: +003028210 67140

Δασική Υπηρεσία Δρυμού Σαμαριάς: +003028210 92287

Δασικό Φυλάκιο οικισμού Σαμαριάς: +003028250 91276