Φρες: Το πανέμορφο ηρωϊκό χωριό στους πρόποδες των Λευκών Ορέων

Ο Φρες, το πανέμορφο αυτό ηρωικό χωριό της Κρήτης, είναι κτισμένος στους πρόποδες των Λευκών Ορέων και σε υψόμετρο 220 μέτρων. Βρίσκεται στη μέση της διαδρομής Χανίων-Ρεθύμνου απέχοντας από τα Χανιά 25 χιλιόμετρα Έχει πολλές φυσικές ομορφιές και πλούσια ιστορία.

Ο επισκέπτης καθώς θα ανηφορίσει για το Φρε θα διασχίσει ένα τοπίο κατάφυτο από ελιές και αμπέλια για να φτάσει τελικά στον παραδοσιακό οικισμό. Η υπέροχη τοποθεσία του Λουτρού, επάνω στην παλιά εθνική οδό χαρίζει απλόχερα τα γάργαρα νερά της, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια.
Η μεγαλόπρεπη εκκλησία της Ευαγγελίστριας με την εικόνα της Παναγίας η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Άλλο ένα υπέροχο αξιοθέατο, αποτελεί η πλούσια Πινακοθήκη που δώρισε το ζεύγος Μάρκου και Αργυρώς Γιαννουλάκη, το πρόσφατα ανακακαινισμένο αρχοντικό του Μανούσακα που στεγάζει το Μουσείο του Φρε με κύρια εκθέματα τα γενεαλογικά δέντρα οικογενειών του χωριού της περιόδου 1800-2000.

Στο χώρο του ηρώου, που έχει την προμετωπίδα ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ, μπορεί να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους πεσόντες στους πολέμους. Στον ίδιο χώρο είναι τοποθετημένες οι προτομές των Κων/νου Διγενάκη οπλαρχηγού-συγγραφέα, Σταύρου Κελαϊδή οπλαρχηγού δικηγόρου και του Κων/νου Λαγουμιτζάκη επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και τα ονόματα των αγωνιστών των Κρητικών επαναστάσεων και των εθελοντών των βαλκανικών πολέμων 1912-13.
Παλιές και τοιχογραφημένες εκκλησίες ,που καλύπτουν την περίοδο από το 13ο αιώνα μέχρι το 16ο αιώνα ξεχωρίζουν στο χωριό, με το ναό  της Παναγίας των δύο βράχων στη θέση του Καπή ο λαγκός, που θυμίζει Μετέωρα να είναι μοναδικός, ενώ σημαντικές είναι και οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου στου Ρεγκούση, της Παναγίας στα Σηφιανά, της Παναγίας στου Κολοκύθη και του Αγίου Ιωάννη στον Κούκο .
Ο Φρες αποτέλεσε ορμητήριο για πολλούς αγώνες και πολλοί αγωνιστές κάτοικοί του θυσιάστηκαν κατά τη διάρκεια διαφόρων επαναστάσεων, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, όπυο το χωριό θρήησε αρκετά θύματα.

Ενδεικτικά επίσης, στο προσκλητήριο του 1912,οι Φρεδιανοί ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης πήγαν εθελοντικά στα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας για να συνδράμουν στην ελευθερία των σκλαβωμένων αδερφών τους
Στις 31-10-1945 το χωριό βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς σαν αντίποινα για την ανταρτική δράση, με συνέπεια να σκοτωθούν δύο γυναίκες και να καταστραφούν σπίτια, ενώ η εκκλησία της Ευαγγελίστριας γλύτωσε σαν από θαύμα.
Κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου γίνονται πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χωριό, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η όμορφη πλατεία που βρίσκεται στο τέλος του χωριού, προσφέρει στον επισκέπτη στιγμές χαλάρωσης και σίγουρα «άρωμα» από ένα πανέμορφο χωριό της Κρήτης.

Fres Village, Apokoronas Region