Καταρράκτης του Μάστορα – Από τους πιο εντυπωσιακούς στην Ελλάδα

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες στην Ελλάδα, είναι ο καταρράκτης του Μάστορα, ο οποίος βρίσκεται στην οροσειρά της Θρύπτης, πάνω από το χωριό Μοναστηράκι στην Ιεράπετρα.

Το ύψος του φθάνει τα 215μ., το υψηλότερο γνωστό στην Ελλάδα, και πριν από πολύ λίγα χρόνια έγινε η πρώτη πετυχημένη κατάβασή του.

Από τότε έγιναν κι άλλες καταβάσεις του εντυπωσιακού καταρράκτη του Μάστορα από canyoers.  Ο καταρράκτης συγκεντρώνει τα νερά του από πηγές που βρίσκονται πριν το χωριό Θρυπτή τα οποία δημιουργούν ένα μικρό ρέμα και έπειτα ένα μικρό φαράγγι που έχει 4-5 ραπέλ.  Ο Μάστορας συγκεντρώνει τα νερά του από πηγές που βρίσκονται λίγο πριν το δασικό χωριό Θρυπτή τα οποία δημιουργούν αρχικά ένα μικρό ρέμα και έπειτα μικρό φαράγγι που έχει 4-5 ραπέλ. Μετά τις μικρές αυτές αρχικές καταβάσεις ανοίγει ξαφνικά η γη και δημιουργείται ο εντυπωσιακός καταρράκτης που πέφτει μέσα στο άγριο φαράγγι του Χα. Το νερό πέφτει από ύψος 215μ.. και  στο μέσον της μεγάλης πορείας του η μεγαλύτερη ποσότητά του γίνεται σύννεφο από υδρατμούς που σκορπίζονται τριγύρω.

Από το σημείο που πέφτει μέσα στο Χα το φαράγγι πολλαπλασιάζει το νερό του, καθώς  ο Μάστορας είναι ο κυριότερος τροφοδότης του. Η θέα του καταρράκτη  είναι μοναδική.