Καταφύγιο Καλλέργη στα Λευκά Όρη

Στο νομό Χανίων δυτικά του νησιού της Κρήτης και επάνω από το Οροπέδιο του Ομαλού σε υψόμετρο 1,680 μέτρων, βρίσκεται το καταφύγιο Καλλέργη, ένα από τα πιο γνωστά καταφύγια του νησιού.

Πολύ κοντά στο καταφύγιο είναι ο Εθνικός Δρυμός των Λευκών Ορέων και το φαράγγι της Σαμαριάς με μοναδική θέα σε όλες τις κορυφές των Λευκών Ορέων στο Κρητικό και το Λιβυκό Πέλαγος.

Για να φθάσετε στο καταφύγιο θα χρειαστεί να διασχίσετε μονοπάτια και αγροτικό δρόμο από το Οροπέδιο Ομαλού και η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 1.30 ώρα.

Η χωρητικότητά του είναι 50 ατόμων, ηλεκτροδοτείται με γεννήτρια, και η υδροδότησή του γίνεται με δεξαμενή. Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και τουαλέτες εξωτερικές και εσωτερικές.

Το καταφύγιο λειτουργεί καθημερινά από Απρίλιο-Οκτώβριο και από Νοέμβριο-Μάρτιο Σάββατο και Κυριακή. Εάν θελήσετε να το επισκεφθείτε άλλες μέρες, μπορείτε να συνεννοηθείτε με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων Στρατηγού Τζανακάκη 90 (eoshanion.gr). Για την χειμερινή περίοδο θα πρέπει να επικοινωνήστε με τον κ. Χρήστο Πατεράκη στο τηλ , ενώ αντίστοιχα για την θερινή περίοδο με τον κ. Χριστόφορο Μπαλαδήμα στο τηλ. +30 6976585849

Το καταφύγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις διαδρομές: κατάβαση του Φαραγγιού, ανάβαση στις κορυφές Ψαρή, Μαύρη και Μελινταού και μετάβαση στο καταφύγιο Σβουριχτής για τη διάσχιση της οροσειράς των Λευκών Ορέων.