Στρατής Γουνάκης: Ο Ρεθυμνιώτης με την καλλιτεχνική φλέβα

Ο Στρατής Γουνάκης, γεννήθηκε από καλλιτεχνή οικογένεια στο Ρέθυμνο και σε ηλικία μόλις 8,5 ετών, πρωτοπιάνει την λύρα στα χέρια του.

Οι καταβολές του οφείλονται πρωτίστως στον πατέρα του Νίκο Γουνάκη που υπήρξε ένας σπουδαίος λυράρης και ιδιοκτήτης της γνωστής ταβέρνας ” Ο ΓΟΥΝΑΣ” στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Από εκεί πέρασαν μεγάλα ονόματα της Κρήτης, όπως ο Κ.Μουντάκης, ο Στ.Φουσταλιέρης, ο Μαρκογιάννης, ο Λ. Κλάδος, ο Ν. Μανιάς κ.ά. Όπως ήταν φυσικό ο Στράτος πήρε αρκετά στοιχεία και σε ηλικία 11 ετών να παίξει για πρώτη φορά σε κόσμο με τη λύρα του πατέρα του (κατασκευής του Μανώλη Σταγάκη του πρεσβύτερου).

Μαζί μ’ αυτόν όμως το «μικρόβιο» φαίνεται πως μεταφέρθηκε και στα άλλα δυο του αδέρφια τον Νικολή και τον Γιώργη, που ασχολούνται και οι δυο με το λαούτο ενώ ο δεύτερος ασχολείται επιπλέον και με την κατασκευή οργάνων. Ενώ άλλοι που βοήθησαν σημαντικά στην πορεία του ήταν οι θείοι Γιάννης Γουνάκης , εξέχων λαουτιέρης με μεγάλη προσφορά στο χώρο, Στεφάνης Γουνάκης, αλλά και ο αδερφός της μητέρας του, Γιώργος Ψαθάκης. Πρώτοι του δάσκαλοι υπήρξαν ο αείμνηστος Μουντόκωστας, ο πατέρας του όπως προαναφέρθηκε και ο Αθανάσιος Χόμπης, ενώ στη συνέχεια συνεχίζει αυτοδίδακτος ως που στα 18 του ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο μαζί με τον αδερφό του Νίκο και τον Ηλία Πίτερη, με τίτλο ”ΜΙΚΡΟΣ ΚΙ ΑΜΑΘΗΤΟΣ”. Μέχρι σήμερα έχει κάνει αρκετές μουσικές δουλειές με μεγάλη επιτυχία.

Στα 19 του κάνει το πρώτο του μεγάλο ταξίδι στις ΗΠΑ σε Σικάγο και Ν. Υόρκη προσκεκλημένος απο συλλόγους Κρητών, ενώ στην Ευρώπη επισκέπτεται το Φαλούν της Σουηδίας το 1994 στο παγκόσμιο φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, το μουσικό σχολείο στο Ανόβερο της Γερμανίας για κάποια κονσέρτα, τη Γαλλία μαζί με το μουσικό σχολείο Ρεθύμνου, ενώ συνεχίζει να επισκέπτεται όλη την Ελλάδα και να διαδίδει την κρητική μουσική.