Οροπέδιο Ομαλού

Το Οροπέδιο του Ομαλού βρίσκεται σε υψόμετρο 1.250 μέτρων 38 χιλιόμετρα νότια της πόλης των Χανίων, και «αγκαλιάζεται» από τα Λευκά Όρη. Το οροπέδιο έχει ιδιαίτερη ομορφιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς είναι «ντυμένο» στα λευκά, ενώ την άνοιξη χιλιάδες λουλούδια καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του.

Λόγω της δύσβατης και απομονωμένης θέσης του, το οροπέδιο παλιότερα, υπήρξε καταφύγιο και ορμητήριο των επαναστατών κατά τους δυόμισι αιώνες της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη, αλλά και σε κάθε ξένο κατακτητή. Υπήρχαν πολλές καλύβες βοσκών και «μιτάτα» όπου παρασκευάζονταν το θαυμάσιο τυρί της περιοχής, ενώ καλλιεργούταν σιτηρά και πατάτες.

Σήμερα, από τον Ομαλό, από την τοποθεσία Ξυλόσκαλο, ξεκινά το μονοπάτι για την διάβαση του διάσημου σε όλο τον κόσμο φαραγγιού της Σαμαριάς, το οποίο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εκεί βρίσκεται το δασικό φυλάκιο και ένα κέντρο πληροφόρησης για τα Λευκά Όρη και τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς. Απέναντι και πάνω από το Ξυλόσκαλο ορθώνεται με μια άγρια περηφάνια το κακοτράχαλο βουνό του Γκίγκιλου με την κορφή του στα 2.080 μέτρα όπου στα αρχαία χρόνια είχε κατά την παράδοση το θρόνο του ο Κρητογένης Δίας.

Από τις ωραιότερες διαδρομές στα Λευκά Όρη είναι η ανάβαση στον Γκίγκιλο, η πεζοπορία της οποίας διαρκεί περίπου δυόμισι ώρες. Στα μισά της διαδρομής (μια ώρα πεζοπορία από το Ξυλόσκαλο) υπάρχει η πηγή Λινοσέλλι (Σελί των Ελλήνων) όπου στα 1.500 μέτρα ύψος το νερό τρέχει όλο το χρόνο παγωμένο και όπου υπήρχε στην αρχαιότητα γνωστό μαντείο. Στον Γκίγκιλο έχουν χαραχθεί πολλές αναρριχητικές διαδρομές από Έλληνες και ξένους αλπινιστές, ενώ περισσότερα από δέκα σπηλαιόβαρθρα σχίζουν την επιφάνειά του.
Σε κάθε περίπτωση το Οροπέδιο του Ομαλού αποτελεί άλλο ένα σημείο ξεχωριστής ομορφιάς στο νησί της Κρήτης, που σίγουρα αξίζει κάποιος να το επισκεφθεί.