Βαγγέλης Χατζής: “Αγωνίζομαι με αρτιμελείς μη όντας αρτιμελής”

O Bαγγέλης Χατζής δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι από τους καλύτερους πυγμάχους και ο μοναδικός μονόχειρας πυγμάχος παγκοσμίως. Είναι άξιος θαυμασμού για ό,τι έχει επιτύχει στη ζωή του και σαφώς άξιος πολλών συγχαρητηρίων. Μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Unique Creta, μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα τον μεγάλο Έλληνα μποξέρ.

Κύριε Χατζή θα θέλαμε να συστηθείτε στον κόσμο όπως εσείς νιώθετε. Ό,τι θέλετε να πείτε για τον Βαγγέλη Χατζή για να σας γνωρίσει ακόμα καλύτερα ο κόσμος.
Το όνομα μου είναι Βαγγέλης Χατζής. Ήθελα να συστηθώ στον κόσμο σαν ένας επαγγελματίας πυγμάχος που ξεπέρασα την αναπηρία μου και κατάφερα να αγωνίζομαι μόνο με αρτιμελείς, μη όντας αρτιμελής.

Σε ποιά ηλικία καταλάβατε ή νιώσατε για πρώτη φορά ότι θέλετε να ασχοληθείτε με το boxing και αν γι’ αυτή σας την απόφαση υπήρξε κάποιο ερέθισμα.
Δεν υπήρξε κάποιο ερέθισμα στο να ασχοληθώ με την πυγμαχία με την έννοια, πριν ασχοληθώ με αυτήν. Απλά ήμουν σε ένα γυμναστήριο στην Αγγλία στο Νότινγχαμ όπου απλά έκανα προπόνηση στη φυσική κατάσταση και εκεί γνώρισα τον πρώτο μου προπονητή τον Τόνι Λανκ, ο οποίος με προέτρεψε να δοκιμάσω την πυγμαχία. Από την πρώτη φορά που ξεκίνησα να ασχολούμαι με την πυγμαχία και έκτοτε, δεν μπόρεσα ποτέ να την σταματήσω γιατί ήταν πολύ μεγάλη η αγάπη μου και το πάθος γι’ αυτό το σπορ.

Είστε ένας εξαιρετικός παίκτης και ένας αντίπαλος που πολλοί θαυμάζουν και άλλοι συμπαίκτες σας πιθανόν φοβούνται να αντιμετωπίσουν. Πού οφείλεται αυτή η εξαιρετική σας απόδοση;
Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται, στο ότι όπως σας είπα, δούλεψα με πολύ καλούς προπονητές στην Αγγλία, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το τεχνικό μου κομμάτι όσον αφορά την πυγμαχία, το οποίο είχε να κάνει με τον κορμό μου, με την άμυνά μου, με την εκρηκτικότητά μου, με τις αποφυγές μου, και γενικότερα με την αντίληψη πάνω σε αυτό το σπορ. Ίσως γι’ αυτό να είμαι ξεχωριστός παίκτης και να αποτελώ έναν επικίνδυνο αντίπαλο, γιατί μπορώ και προσαρμόζω το παιχνίδι μου ανάλογα με τον κάθε δικό μου αντίπαλο και νομίζω ότι μπορώ να παίξω με διαφορετικά στυλ, ανάλογα το κάθε παιχνίδι.

Θα θέλαμε να μας πείτε για κάποιο γεγονός, αν υπήρξε, κατά τη διάρκεια της καριέρας σας, που χαράκτηκε στην ψυχή του Βαγγέλη Χατζή.
Σίγουρα ένα γεγονός το οποίο σημάδεψε την πυγμαχική μου καριέρα, ήταν ο πρώτος αγώνας της επιστροφής μου στην Ελλάδα, όπου αγωνίστηκα μπροστά σε 3.000 κόσμο και πραγματικά ένα ολόκληρο στάδιο χειροκροτούσε με ανοικτό το στόμα. Ήταν ένα μοναδικό συναίσθημα το οποίο ένιωσα εκείνο το βράδυ και δε νομίζω ότι θα μπορέσω να το ξανανιώσω, γιατί ήταν η πρώτη φορά που αγωνιζόμουν μπροστά σε τόσο πολύ κόσμο και η πρώτη φορά που ξαναγύρισα στην πατρίδα μου και αγωνίστηκα μπροστά στο ελληνικό κοινό.

Τα σχέδια σας για το μέλλον
Στις 13 Δεκέμβρη αγωνίζομαι στο Μαϊάμι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο Global Legion και θα αποτελέσω τον πρώτο μονόχειρα πυγμάχο που αγωνίζεται στο Professional Boxing στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι το οποίο είναι μια πολύ τιμητική διάκριση για εμένα και το θεωρώ πολύ σπουδαίο. Τα σχέδια μου είναι μετά από αυτό το παιχνίδι να μπορέσω να δώσω και κάποια ακόμα παιχνίδια στην Αμερική. Δεν θα ήθελα να τελειώσω με έναν αγώνα.
Το μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε στα νέα παιδιά για το μεγάλο αυτό κεφάλαιο που λέγεται αθλητισμός
Ένα μήνυμα που θα ήθελα να δώσω στα νέα παιδιά, είναι ότι ο αθλητισμός είναι κάτι πολύ σπουδαίο, είναι μια δικλείδα η οποία μπορεί να σταθεροποιήσει τη ζωή ενός νέου, και να τον αποτρέψει από “κακά ξεσπάσματα” της οποιασδήποτε μορφής εφηβείας την οποία θα περάσει, και θα μπορέσει να τον βοηθήσει να έχει μια υγιή αντιμετώπιση των προβλημάτων των οποίων όλοι αντιμετωπίζουμε στη σημερινή κοινωνία. Σίγουρα ένα γυμναστήριο πολεμικών τεχνών αποτελεί μια παλέστρα της ζωής όπου μπορεί να γαληνεύσει και να γαλουχήσει τόσο το πνεύμα του όσο και το σώμα του, έτσι ώστε να δυναμώνει και εσωτερικά και εξωτερικά.
Θα ήθελα να παρακινήσω τα παιδιά να στραφούν στον αθλητισμό και ειδικότερα στην πυγμαχία. Η πυγμαχία δεν είναι ένα βίαιο άθλημα. Η πυγμαχία είναι παιδεία, είναι αντίληψη, είναι σεβασμός, είναι ευγενής άμιλλα και θα ήθελα όλα τα παιδιά να το γνωρίζουν αυτό και αυτό είναι το προσωπικό μου μήνυμα που θα ήθελα να περάσω.

Ελένη Δ. Μπουχαλάκη

Προηγούμενο άρθροΤο φαράγγι του Χα
Επόμενο άρθροΔερματικές αντιδράσεις στα τατουάζ