Ο μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Μηνά – Πολιούχος του Ηρακλείου

Ο Άγιος Μηνάς, πολιούχος της πόλης του Ηρακλείου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της Ελλάδας και θεμελιώθηκε στις 25 Μαρτίου του 1862 σαν εκδήλωση ευγνωμοσύνης των Ηρακλειωτών για την προστασία που πρόσφερε ο ‘Αγιος στην πόλη. Αρχιτέκτονας του ναού ήταν ο ηπειρώτης Αθανάσιος Μούσης, ο οποίος είχε αναλάβει επίσης τον Αγιο Τίτο και τους στρατώνες στην πλατεία Ελευθερίας, το κτίριο που στεγάζει σήμερα την Περιφέρεια Ηρακλείου και τα δικαστήρια.

Η ανοικοδόμηση του ναού σταμάτησε κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1866 και συνεχίστηκε το 1883. Η προσπάθεια για την ανέγερση του ναού σε εκείνους τους πολύ δύσκολους καιρούς υποστηρίχθηκε με πολύ ενθουσιασμό από τους κατοίκους της πόλης, καθώς όπως αναφέρεται σε εφημερίδα της εποχής, στο λιμάνι του Ηρακλείου έφτασε ιστιοφόρο που μετέφερε τα υλικά για το χτίσιμό του. Η επιτροπή που είχε αναλάβει την ανέγερση του ναού δεν είχε χρήματα ωστόσο για να πληρώσει τους εργάτες που θα μετέφεραν τα υλικά, κι έτσι οι μαθητές του Ηρακλείου που πληροφορήθηκαν το γεγονός, προσφέρθηκαν να ξεφορτώσουν το πλοίο με τα υλικά. Ετσι στήθηκε μια ανθρώπινη αλυσίδα από το λιμάνι μέχρι τον ιερό ναό όπου με τραγούδια ολοκληρώθηκε η εργασία.

Τα εγκαίνια του ναού έγιναν με μεγαλοπρέπεια το 1895 επί μητροπολίτη Τιμόθεου Καστρινογιαννάκη και παρόλο που η Κρήτη βρίσκονταν ακόμη υπό τουρκική κατοχή, η γιορτή για τα εγκαίνια του Αγίου Μηνά κράτησε 3 ολόκληρες ημέρες με ολόκληρη την πόλη να είναι στολισμένη και φωταγωγημένη.

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Μηνά είναι ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα του Ηρακλείου και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και προσκυνητές.