Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Από στα σπουδαιότερα στην Ελλάδα

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο ιδρύθηκε το 1980, από το 2007 βρίσκεται στην παραλιακή του Ηρακλείου και αποτελεί ένα τα σπουδαιότερα μουσεία φυσικής ιστορίας της Ελλάδας με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Οι εκθεσιακοί του χώροι καλύπτουν 3.500 τ.μ, αναδεικνύοντας με εντυπωσιακό τρόπο το φυσικό περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας έμφαση στην Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη.

Περιλαμβάνει τα τμήματα: Ζωολογικό, Βοτανικό, Παλαιοντολογικό – Γεωλογικό και Ορυκτολογικό. Πιο συγκεκριμένα στην Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης μπορεί κανείς να δει τα Μεγάλα Διοράματα (Αναπαραστάσεις ταριχευμένων ζώων στο αληθινό τους περιβάλλον), το Δεινοθήριο (ένα γιγάντιο ζώο που έζησε στην Κρήτη κι έχει ανακατασκευαστεί από τους επιστήμονες), το Ζωντανό Μουσείο (έκθεση ζωντανών ερπετών και αμφιβίων), τη Σεισμική Τράπεζα, τον Ερευνότοπο (μικρογραφία οικοσυστημάτων της Μεσογείου για παιδιά), έκθεση απολιθωμάτων ζώων που έχουν εξαφανιστεί αλλά και περιοδικές εκθέσεις.

Το 2012 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.